Ziua rutenilor din România 2022 și Reuniunea Consiliului Mondial al Rutenilor

1204gigi12042022

În perioada 25 – 27 februarie a.c., în localitatea Peregu Mare din județul Arad a avut loc prima reuniune trimestrială din acest an a Consiliului Mondial al Rutenilor, organism executiv al Congresului Mondial al Rutenilor din care fac parte reprezentanți din opt țări, membri ai acestui for. Aceste activități au fost organizate și cu prilejul sărbătoririi zilei de 3 martie, Ziua Rutenilor din România. La ceastă întâlnire au participat conducerile filialelor UCRR din Hunedoara, Maramureș, Suceava, Alba, precum și conducerea centrală a UCRR. Activitatea s-a desfășurat în format relativ restrâns, din cauza normelor încă în vigoare, cu privire la răspândirea noului Coronavirus.

Activitatea a început în curtea Centrului Cultural Rutean Aleksander Dukhnovici. În deschiderea evenimentului părintele Vasile Bojcsuk a rostit o rugăciune pentru toți cei care suferă din cauza războiului din Ucraina. Mediatorul și gazda activității a fost președintele UCRR dr. Gheorghe Firczak. A prezentat în câteve cuvinte însemnătatea colaborării rutenilor din România cu Consiliul Mondial al Rutenilor și a mulțumit invitaților pentru participare la acest eveniment important pentru rutenii din România. Apoi, au fost rostite alocuțiuni de: dr. Stephan Ljavinec – Președintele Congresului Mondial al Rutenilor, Iulius Firczak – deputat UCRR, Dincer Geafer – Subsecretar de Stat Departamentul pentru Relatii Interetnice, Kovacs Emeric – primar Peregu Mare, Francisc Gal – Vicepreședinte UCRR.

În sala de ședințe a Centrului Cultural Rutean, s-a organizat prima ședință trimestrială a Consiliului Mondial al Rutenilor cu participarea membrilor acestora din Ungaria, Croația, Serbia, Cehia, Slovacia și România, iar reprezentantul Ucrainei a participat on-line. La întâlnire s-au abordat diverse aspecte ale activității organizațiilor rutene din cadrul CMR, propuneri pentru calendarul activităților din acest an, iar în încheiere s-a adoptat o rezoluție, o luare de poziție a Congresului Mondial al Rutenilor față de intervenția armată a Rusiei în Ucraina.

La bustul eroului național al rutenilor, Aleksander Dukhnovici, amplasat în curtea Centrului Cultural Rutean au fost depuse coroane de flori, apoi a fost prezentat un mic moment artistic în interpretarea unor membri ai grupului folcloric Holuboc al filialei Arad a UCRR, grup condus de doamna Viorica Bojcsuk. După acest moment festiv, preotul Vasile Bojcsuk, secretar general al UCRR, a invitat oaspeții să viziteze biserica Greco-Catolică, prezentând totodată și istoria comunității rutene din localitate. A doua zi, duminică, preotul Vasile Bojcsuk, a condus slujba religioasă din biserica Greco-Catolică Ruteană din Peregu Mare, ca o rugăciune pentru toți rutenii care suferă din cauza războiului din Ucraina.