Maria Pipaş

M aria Pipaş s-a născut la data de 6 martie 1930. A urmat cursurile Şcolii Pedagogice din Sighet, după care a fost învăţătoare în localitatea Tisa. Maria şi Nicolae Pipaş s-au căsătorit în anul 1951. Unicul fiu al familiei Pipaş s-a născut în anul 1956.
Colecţia Familiei Pipaş are o vechime mai mare de 70 de ani, astăzi numără mai multe mii de obiecte, unele dintre acestea având o valoare deosebită. Pentru meritele de a redescoperi vopsitul vegetal, Maria Pipaş au devenit membră a Academiei Artelor Tradiţionale din România.
Casa familiei Pipaş reprezintă un veritabil muzeu. Maria Pipaş a fost o adevărată artistă a ţesutului în culori vegetale, dar şi mare colecţionară de dantele, o bună cunoscătoare a tuturor obiectelor din colecţie, despre care spunea, de fiecare dată, câte o adevărată poveste!
Alături de soţul său, descoperă vechile covoare maramureşene lucrate exclusiv din materii autohtone într-o armonie de culori şi motive de mare expresivitate, redescoperă vechile tehnici de a vopsi lâna în culori naturale, îşi instalează războiul de ţesut şi confecţionează adevărate comori ale artei populare maramureşene. Participă la marile expoziţii pe plan naţional unde câştigă numeroase premii. Prin schimburi cu mari artişti plastici contemporani, dar şi cu colecţionari mai vechi, vor reuşi să devină printre cei mai mari colecţionari de artă din ţară.
Casa soţilor Pipaş a devenit de-a lungul anilor un loc de popas pentru marii artişti contemporani din ţară şi străinătate, găzduiţi aici cu dragoste şi prietenie. Preşedinţi de ţară, Regi şi Regine, miniştri, demnitari de toate categoriile, ambasadori, scriitori, muzicieni, dar şi alţi iubitori de frumos, de la elevi şi studenţi la toţi cei cu interes în domeniu, au fost primiţi cu mult drag.
A participat alături de Uniunea Culturală a Rutenilor din România la o serie de expoziţii în ţară şi străinătate. Vernisarea expoziţiei de covoare şi fotografii cu vechi costume populare rutene la Palatul Parlamentului i-a reconfirmat poziţia ca membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România. În anul 2012, ca o apreciere a întregii sale activităţi pe tărâm cultural în promovarea tradiţiilor rutene a primit din partea Consiliului Mondial al Rutenilor Premiul Vasil Turok Hetes.
A plecat dintre noi o Doamnă a frumosului, a bunului gust şi a bunului simţ, care împreună cu regretatul său soţ şi-au dedicat întreaga viaţă pentru a întemeia, păstra şi promova una din cele mai valoroase colecţii din Maramureş, colecţii de artă, artă populară, obiecte aparţinând culturii rutene din aceasta zonă a ţării.