Ziua minorităților naționale

1204gigi12042015

În data de 18 decembrie 1992, Adunarea Generală a ONU a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase. Recunoscând importanţa momentului, o serie de state au declarat ziua de 18 decembrie a fiecărui an ca Zi a minorităților naţionale. România s-a raliat acestui context internaţional prin aprobarea HG nr. 881/1998, prin care data de 18 decembrie a fost declarată Ziua minorităţilor naţionale.

Având în vedere acest context, Uniunea Culturală a Rutenilor din România a participat, alături de alte 17 minorități naționale la Ziua Minorităților Naționale. Evenimentul a fost organizat la Sinaia, în perioada 4-7 decembrie 2015, de Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României.

Prima zi a debutat cu o serie de seminarii, coordonate de domnul secretar de stat Aledin Amet, doamna Carmen Stamate de la Serviciul Financiar și doamna Rodica Precupețu, consilier al secretarului de stat, în cadrul cărora s-au conturat obiectivele şi ariile tematice prioritare pentru activitatea departamentului în anul 2016.

Prezentarea costumelor populare a celor 18 minorități din România a fost unul dintre cele mai deosebite și bogate din punct de vedere cultural. Astfel, fiecare minoritate a fost reprezentată de un cuplu îmbracați în costume specifice, care și-a prezentat fiecare piesă vestimentară și tradițiile venite din străbuni legate de aceasta.

Programul a continuat cu un moment artistic numit ”Vocile diversităţii – refrene de iarnă”, la care au participat solişti, interpreţi şi ansambluri artistice ale minorităților naţionale din toate zonele ţării și a constat în dansuri și cântece tradiționale. Noi rutenii, precum și o parte dintre comunitățile prezente, am ținut cont de faptul că sărbătoarea Crăciunului se apropie și am prezentat un moment de colinde atât în limba minorității, cât și în limba română, astfel încât spiritul Crăciunului a fost resimțit de tot publicul prezent.

A doua zi, în program o fost prevăzută vizitarea Castelelor Peleș și Pelișor, una din cele mai frumoase bogății istorice pe care le are România, vizita fiind una cu adevărat memorabilă și cu un impact istoric semnificativ.

Un loc aparte l-a avut masa rotunda cu participarea reprezentanților Consiliului Minorităților Naționale și DRI cu tema „25 de ani de la înființarea organizațiilor ce aparțin minorităților naționale”.

Svetlana Petrețchi