Ajută-mă să merg la scoală! – Concert de colinde

1204gigi12042015

Sub genericul Ajută-mă să merg la școală s-a desfașurat concertul caritabil organizat de Rotary Club Deva Castrum la mijlocul lunii decembrie la Sala Mare a Teatrului de Artă din Deva. Concertul a fost organizat în parteneriat cu Uniunea Culturală a Rutenilor din Romania și Colegiul Național Decebal, doua instituții care și-au dat tot concursul, ălaturi de rotarieni, pentru strângerea de fonduri destinate sprijinirii Proiectului pilot Ajută-mă să merg la școală.

Interpreții de marcă ai folclorului românesc: Alisa Toma, Lenuța Evsei, Ana Almasana Ciontea, Ovidiu Olari, Valentin Crainic și Cristian Fodor au colindat împreună cu Ansamblul Cervona Ruja al Uniunii Culturale a Rutenilor din România și Ansamblul Folcloric Transilvania al Colegiului Național Decebal într-o atmosferă de sărbătoare autentică, de dăruire pentru a da o șansă copilului neajutorat. Peste 450 de participanți din comunitate au apreciat efortul organizatorilor cu aplauze și contribuții la cauza umanitară.

Ansamblul Cervona Ruja a încântat spectatorii cu colinzi tradiționale din zona Maramureșului. Îmbrăcați în minunate costume populare rutene au prezentat un moment artistic traditional sarbătorilor de iarna împărțind colaci spectatorilor ca un simbol al anului îmbelșugat. Micuții și entuziaștii copii de la RotaKids Club au confecționat obiecte decorative pe care le-au oferit spre vânzare în vederea constituirii unui fond din care și ei să poată contribui la proiect.

Proiectul se înscrie în una din cele 6 direcții de acțiune ale Rotary Internațional privind educația si alfabetizarea, respectiv sprijinirea familiei aflată în dificultate. Minorii cuprinși în acest proiect și familiile lor vor fi sprijiniți de rotarieni prin actiuni de consiliere, monitorizarea frecventării școlii și ajutor material. În mai multe rânduri, în cursul lunii decembrie, rotarieni si rotaractori s-au deplasat în comuna Rapoltul Mare, la domiciliul familiilor, s-au purtat discutii și s-au înregistrat rezultatele obtinute în primele trei luni.

Prof. Olivia Nițescu