Tineri basarabeni, oaspeții Uniunii Culturale a Rutenilor din România

1204gigi12042015

Ca o recunoaștere a activității derulate de-a lungul timpului, a activității de lobby depuse pe langă parlamentarii României de către Platforma unionistă Acțiunea 2012, zeci de basarabeni au fost oaspeții Uniunii Culturale a Rutenilor din România în județul Hunedoara, loc cu o încărcătură istorică semnificativă pentru spiritualitatea românească.

Acțiunea, în întregul ei a început cu sute de tineri basarabeni care au inițiat un marș prin care cer unirea României cu Republica Moldova. Aceștia au trecut sâmbătă, 11 iulie, granița în România. Distanța între Chișinău și Iași a fost parcursă pe jos de acești tineri, iar de la Iași la București au mers cu „Trenul Unirii”. După ce au ajuns în Capitală, tinerii au pornit, în grupuri mai mici, în excursie prin țară, o parte dintre ei au ajuns și în județul Hunedoara, fiind întâmpinați joi seara de deputatul UCRR, dr. Gheorghe Firczak, acesta fiind gazda tinerilor, precum și de autorități locale și județene și diverse organisme aparținând societății civile. „Este o acțiune, poate o picătură într-un ocean dar oceanul este făcut din foarte multe picături. Din nefericire unirea nu se poate realiza chiar atât de repede precum am vrea noi. Eu sper că și această acțiune, de aici din Deva, prin prezența tinerilor din Republica Moldova este un început și o continuare în același timp, care va duce undeva – cândva la ceea ce ne dorim cu toții unirea Republicii Moldova cu România”, a transmis domnul deputat dr. Gheorghe Firczak, în cuvântul de deschidere a întâlnirii desfășurate la sala festivă a Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara.

Grupul de tineri basarabeni s-au declarat fascinați de frumusețiile pe care le-au vizitat în județul Hunedoara – Complexul Muzeal de la Țebea, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Cetatea Deva, Castelul de la Hunedoara. Și în fața autorităților locale și județene aceștia și-au arătat încă o dată dorința fierbinte ca Republica Moldova și România să fie o singură țară. „Marșul lui Ștefan cel Mare și județul Hunedoara au fost niște experiențe extraordinare. Marșul este ceva ce nu s-a mai realizat până acum și putem spune că a fost un succes. În județul Hunedoara avem atât de multe lucruri de văzut, suntem ca într-o vacanță și suntem bucuroși să vizităm obiectivele turistice, iar basarabenii să cunoască mai multe despre diversitatea culturală a României, a țării lor până la urmă”, a precizat voluntarul în cadrul „Acțiunii 2012”, Romulus Bena.

Francisc Gal