Tabăra pentru copii și tineret a U.C.R.R. 2015

1204gigi12042015

În perioada 3 – 8 august 2015, la Deva în Complexul Căprioara aparținând Direcției Județene pentru Sport și Tineret Hunedoara, în organizarea Uniunii Culturale a Rutenilor din România, s-a desfășurat Tabăra pentru copii și tineret, activitate ce a ajuns astfel la cea de-a V-a ediție.

În acest decor suberb, pe perioada acestei acțiunii, copiii din filialele din Peregu Mare, județul Arad, Dărmănești, județul Suceava, Pojoga, județul Hunedoara, Alba Iulia, precum și reprezentanți ai majorității românești din mai multe locuri din țară au avut ocazia de a cunoaște sau recunoaște particularitățile minorității rutene din diferite zone ale țării, precum și aspecte ale istoriei uneia din cele mai încărcate de semnificații zone din țară județul Hunedoara.

De-a lungul desfășurării taberei, copiii au participat la activități specifice: desene pe asfalt, pictură, concursuri sportive și de dans, activități culturale, activități de dezvoltare interpersonală și colectivă, prin care s-a dorit crearea unor adevărate punți de legătură între participanții din diferitele zone ale țării.

La sfârșitul taberei s-a organizat un spectacol de muzică tradițională ruteană având ca protagoniști grupurile folclorice Cervona Ruja din Dărmănești și Holubok din Peregu Mare, care vor reprezenta uniunea noastră la Festivalul Proetnica de la Sighișoara de la sfârșitul lunii August. Un moment deosebit, ce nu putea să lipsescă este carnavalul de încheiere, unde copii cu ajutorul cadrelor didactice au pregătit măști și costume din materialele pregătite. A fost o probă practică gustată de toți. La încheierea spectacolului s-au acordat diplome pentru toți participanții precum și cadrelor didactice prezente. În desfășurarea activităților din cadrul taberei am beneficiat de ajutorul unor tineri dedicați acestei cauze: Sergiu Condor, Mihai Comșa și Oscar Gal. Suntem convinși că participanții veniți din țară sub îndrumarea doamnelor Viorica Bojcsuk, Cristina Bodnariuc, Mihaela Seuciuc, Maria Comșa au trăit clipe de neuitat în acest minunant loc.

În încheiere dorim să mulțumim pentru ajutorul dat în reușita organizării și desfășurării acestei manifestări colectivului Direcției Județene pentru Tineret și Sport Hunedoara, domnului director Széll Lörincz.

Francisc Gal