Festivalul ProEtnica Sighisoara 21-24 aug. 2014

1204gigi12042014

Acest festival, care a devenit o permanență în viața minorităților din România, este organizat de Municipiului Sighişoara, Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret şi finanţat de Ministerul Culturii şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României și are ca obiectiv principal dezvoltarea și păstrarea unui climat de armonie și interactiune interetnica în țara noastră. Partenerii proiectului sunt Partida Romilor ProEuropa, Uniunea Croaţilor din România, Uniunea Democrată a Maghiarilor din Romania, Asociaţia Macedonenilor din România, Asociaţia Liga Albanezilor din România – ALAR,Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic, Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România, Asociaţia Italienilor din România – RO.AS.IT.,Forumul Democrat al Germanilor, Uniunea Ucrainenilor din România, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Uniunea Bulgară din Banat – România, Uniunea Democrată Turcă din România, Uniunea Polonezilor din România, Uniunea Culturală a Rutenilor din Romania, Uniunea Elenă din România, Uniunea Armenilor din Romania, Uniunea Sârbilor din România.
“Considerăm că prin acest program ProEtnica – Festival Intercultural Sighişoara, care se află la a XII-a ediţie, contribuie la mentenanţa şi crearea păcii interetnice intr-o societate pluralistă şi democratică”, mai spun organizatorii.

ProEtnicaAstfel prin această întâlnire se propune oferirea organizațiilor minorităților naționale o posibilitatea de a-și prezenta aspecte din domeniile vieții sociale, culturale și spirituale, prin diverse forme culturale. Astfel programul festivalului este unul bogat, variat si bine structurat in diferite arii tematice. Astfel aria stiintifico-culturala se desfasoara zilnic în fiecare zi a celor nouă zile de festival, în care vor fi organizate pe de o parte prelegeri, mese rotunde, simpozioane etc., iar pe de alta parte lansări de carte, spectacole de teatru și alte astfel de acte culturale. Spectacolele s-au desfasurat zilnic si prezintă aspectele traditionale ale fiecarei minorități naționale, exprimarea acestora facându-se prin dans și muzică, derulate pe scena principală din Piața Cetății Sighișoarei. Un element al Festivalului ProEtnica este stimularea inter-acțiunii, atât între reprezentanții comunităților etnice, precum și cu publicul, pe scena din Piata Muzeului, precum și între diferitele ansambluri ale organizatiilor participante. Astfel s-au organizat spectacole culturale comune ale minorităților, un bal intercultural unde comunitatile au avut posibilitatea de a-și repeta programul sau de a interacționa cu vizitatorii. Prin difuzarea de filme documentare și artistice despre conviețuirea interculturală se propune celor interesați cunoaștarea valențelor culturale și sociale ale minorităților naționale, atât în relațiile dintre acestea, câ și în relațiie cu majoritatea românească. Străduțele cetatii medievale ale Sighișoarei au fost gazdele unor târguri al meșteșugarilor, fiecare minoritate avand cate un stand de prezentare.

Participarea Uniunii Culturale a Rutenilor din România a fost una de excepție. Spectacolele prezentate de ansamblurile Cervona Ruja din Bistra – Maramureș, instructor doamna Mariana Petrețchi, și Holubok din Peregu Mare, jud. Arad, instructor doamna Viorica Bojcsuk, au fost de excepție, spectatorii fiind impresionați atât de prestația artistică, cât și de frumusețea costumelor tradiționale rutene din aceste zone.

 

Iulius Firczak