Esența acestei întâlniri a fost aceea de cunoaștere și recunoaștere prin diverse metode: muzică, poezie, dans, jocuri interactive a tradițiilor și culturii rutene din diverse zone ale țării. S-au organizat excursii prin care participanții au avut parte de adevărate lecții de istorie. S-au vizitat printrea altele cetatea Deva, file din istoria daco – romană și de creare a poporului român la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva precum și expoziția de științe ale naturii din cadrul aceluiași muzeu. Un moment așteptat în fiecare an de copii a fost vizita la castelul de la Hunedoara, loc spectaculos binecunoscut atât în țară cât și în străinătate.
Atât zilele cât și serile au fost încărcate, organizându-se jocuri specifice de tabără, concursuri de desen, concursuri de dans, toate activitățile fiind apreciate de copii. În ultima seară a fost organizat un spectacol de muzică și dans, iar președintele uniunii domnul Iulius Firczak a acordat diplome tuturor participanților la tabără. Un moment deosebit a fost prezentarea desenelor realizate aici, desene care au format o mică expoziție apreciată de toți. Astfel, prin cultură am reușit să ne facem cunoscute tradițiile, limba și folclorul într-un loc desprins parcă din poveste.
Mulțumim pe această cale colaboratorilor în derularea acestui program: Direcția Județeană pentru Tineret și Sport – Hunedoara, Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, care alături de Uniunea Culturală a Rutenilor din România, au oferit copiilor participanți la tabără, clipe de neuitat.
Francisc Gal