Tabăra pentru copii și tineret a U.C.R.R.

1204gigi12042014

În perioada 04 – 10 august 2014, la Deva, în cadrul Complexului de Agrement Căprioara, aparținând Direcției pentru Tineret și Sport a județului Hunedoara, a avut loc tabăra pentru copii și tineret în organizarea Uniunii Culturale a Rutenilor din România având titlul generic: Rolul și locul minorităților naționale în general și al minorității rutene în special în spațiul cultural românesc. La tabără au luat parte copii și tineri din filialele uniunii astfel: filiala Arad, coordonator doamna Viorica Bojcsuk, filiala Maramureș, coordonator doamna Mariana Petrețchi, filiala Suceava, coordonator doamna Maria Ciornei, filiala Alba coordonator doamna Maria Comșa și filiala din Hunedoara. În aceste frumoase zile de vară copii au participat la diverse activități prin care au promovat identitatea, cultura, limba și spiritualitatea ruteană.

Esența acestei întâlniri a fost aceea de cunoaștere și recunoaștere prin diverse metode: muzică, poezie, dans, jocuri interactive a tradițiilor și culturii rutene din diverse zone ale țării. S-au organizat excursii prin care participanții au avut parte de adevărate lecții de istorie. S-au vizitat printrea altele cetatea Deva, file din istoria daco – romană și de creare a poporului român la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva precum și expoziția de științe ale naturii din cadrul aceluiași muzeu. Un moment așteptat în fiecare an de copii a fost vizita la castelul de la Hunedoara, loc spectaculos binecunoscut atât în țară cât și în străinătate.

Atât zilele cât și serile au fost încărcate, organizându-se jocuri specifice de tabără, concursuri de desen, concursuri de dans, toate activitățile fiind apreciate de copii. În ultima seară a fost organizat un spectacol de muzică și dans, iar președintele uniunii domnul Iulius Firczak a acordat diplome tuturor participanților la tabără. Un moment deosebit a fost prezentarea desenelor realizate aici, desene care au format o mică expoziție apreciată de toți. Astfel, prin cultură am reușit să ne facem cunoscute tradițiile, limba și folclorul într-un loc desprins parcă din poveste.

Mulțumim pe această cale colaboratorilor în derularea acestui program: Direcția Județeană pentru Tineret și Sport – Hunedoara, Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, care alături de Uniunea Culturală a Rutenilor din România, au oferit copiilor participanți la tabără, clipe de neuitat.

Francisc Gal