Ziua rutenilor subcarpatici din Ucraina

1204gigi12042017

Devenită deja o tradiție pentru rutenii subcarpatici din Ucraina, în data de 23 aprilie a avut loc sărbătorirea zilei rutenilor subcarpatici din Ucraina.

Evenimenutul organizat la Mukachevo, a început cu parada în costume populare a rutenilor din diferite țări, evidenţiindu-se astfel diversitatea și frumusețea costumelor tradiționale. Mulțimea s-a adunat în fața Teatrului din Mukachevo pentru a merge împreună la statuia lui Alexander Duchnovici, unde ruteni de toate vârstele au depus coșuri cu flori pentru a marca ziua „părintelui” și a simbolului Poporului Rusin.
Ziua a continuat cu spectacolul pregatit de gazde, care au recitat poezii, au cântat și au pus în scenă chiar și o scurtă piesă umoristică de teatru, spre amuzamentul și deliciul spectatorilor.

Ansamblul Barvinoc din Slovacia a fost si el prezent pe scenă și a impresionat publicul cu diferite cântece tradiționale și dansuri special pregătite de tinerii talentați, pentru a-i surprinde pe toți cei care au venit să vadă bogăția culturală a rutenilor.

Un asemenea moment nu putea să nu fie marcat și de premierea a doi poeți ruteni, care ridică standardele și diversifică literatura ruteană cu diferite poezii despre iubire, natură sau trecerea ireversibilă a timpului.

Svetlana Mureșan