Simpozion omagial cu ocazia zilei de 9 mai

1204gigi12042017

Data de 9 mai a avut un ecou intens în Sala „Spiru Haret” a Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara din Deva, unde elevii au luat parte la un simpozion omagial, organizat cu prilejul acestei sărbători. Profesori străluciți, experți în domeniu, le-au vorbit, cu tot sufletul, despre însemnătatea acestei zile și cele trei evenimente de o importanță deosebită care au avut loc, de-a lungul anilor, în această dată, și care au marcat istoria României.

Simpozionul a avut loc începând cu ora 13:00, când, în sala în care a avut loc manifestarea, a răsunat Imnul Național al României, dar și renumita compoziție a lui Beethoven, Oda bucuriei, imnul oficial al Uniunii Europene. Evenimentul s-a bucurat de o participare numeroasă, printre cei prezenți în sală fiind, în principal, elevi de liceu din municipiu, respectiv de la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria”, Colegiul Național „Decebal” și Colegiul Național Sportiv “Cetate” Deva. În fața tinerilor, au rostit alocuțiuni despre importanța zilei de 9 mai, dr. Liviu Lazăr, dr. Gheorghe Firczak și dr. Maria Ștefănie, inspector școlar general al IȘJ Hunedoara. Profesorul Liviu Lazăr le-a vorbit elevilor despre împlinirea a 140 de ani de la cucerirea independenței de stat a României, dr. Gheorghe Firczak a rostit o alocuțiune despre importantul eveniment, din urmă cu 72 de ani, când a avut loc victoria Coaliției Națiunilor Unite în al Doilea Război Mondial, în timp ce dr. Maria Ștefănie a făcut o expunere cu privire la cei 60 de ani, câți „s-au scurs”, de la constituirea Uniunii Europene. Toate aceste evenimente importante și care au rămas în istoria țării s-au întâmplat în ziua de 9 mai, dar în ani diferiți. Manifestarea a fost moderată de profesorul Luminița Hurgoi, director la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” din Deva.

Elevii prezenți în sală s-au arătat interesați de subiectele prezentate. În final, a avut loc prezentarea revistei realizată de Uniunea Culturală a Rutenilor din România dedicată acestor evenimente precum și un moment artistic susținut de Grupul Vocal „Poenița” al Colegiului Național Decebal, coordonată de profesorul Olivia Nițescu.

Manifestarea a fost organizată Uniunea Culturală a Rutenilor din România, IȘJ Hunedoara, Asociația Profesorilor de Istorie – Filiala Județeană Hunedoara și conducerile cele trei colegii din municipiu.

Revista realizată de Uniunea Culturală a Rutenilor din România dedicată acestor evenimente poate fi vizualizată – aici