Webinar, recensamântul populației 2022

1204gigi12042022

Institutul Național de Statistică a organizat în data de 3 februarie un webniar cu tema Recensământului Populației și a Locuințelor la care au fost invitați să participe reprezentanții organizațiilor minorităților naționale și a cultelor religioase.

Din partea Uniunii Culturale a Rutenilor din România a fost desemnată să participe doamna Svetlana Mureșan, președinta tineretului rutean din România. În cadrul webminarului a luat cuvântul președintele INS, domnul Tudorel Andrei, care ne-a prezentat calendarul desfășurarii recensământului și detaliile legate de etapele acestuia.

Astfel, am aflat că prima etapă, este cea de autorecenzare, 14 martie – 15 mai 2022, perioadă în care fiecare cetățean se poate autorecenza de pe propriul dispozitiv sau poate fi îndrumat de un cenzor aflat în spații special amenajate din fiecare localitate. Urmatoarea etapă este cea de recenzare față în față cu un recenzor, cu ajutorul tabletelor, desfasurată în perioada 16 mai – 17 iulie 2022. Recenzorii se vor deplasa la cei care nu au avut posibilitatea sau cunoștințele de a se autorecenza și vor completa împreună formularele cu datele cerute.

Importanța recensământului pentru minoritățile naționale și cultele religioase a fost prezentată de directorul de comunicare INS, domnul Catalin Raiu. Acesta a subliniat faptul că participarea activă la recensământ o sa ne ajute să ne afirmăm identitatea în mod oficial, încurajând autorecenzarea, deoarece demonstrăm că suntem un popor modern, receptiv și responsabil.

Svetlana Mureșan