Tradiții de Paști în Dărmăneștii Bucovinei

1204gigi12042018

Tradiția vopsirii și a încondeierii ouălelor în Bucovina este o artă moștenită din moși strămoși și se practică în Joia Mare de dinaintea Paștelui. Modelele pictate (închistrite) sunt geometrice inspirate din costumele populare, din natura și religie.

Fetele din grupul folcloric Lastivocica iubesc tradițiile și le duc mai departe, făcându-le cunoscute, în țară și străinătate, prin participarea la diverse activitați. Poartă cu mândrie vechiul costum popular moștenit de la bunici și străbunici și cânta melodiile învățate de la ei.

Tot de la bunici au învățat să închistreze (picteze) ouăle. Și-au pregătit toate cele necesare: ouă fierte, ceară naturală de albine, vopsea industrială sau obținută din plante naturale și chișiță – stinghie de lemn cu unul din capete despicat în care s-a introdus un tub din alamă strâns legat de băț cu o sfoară de cânepă.

Asfel că, frumos îmbrăcate în costum popular, cum îi șade bine unei gospodine bucovinene, s-au apucat să facă ce de la bunici au învățat: să muncească cu voie bună- cântând.
Iată ce a ieșit! Vă place?

HRISTOS A ÎNVIAT!

Prof. Cristina Bodnariuc