Școala Internațională de vară pentru Limbă și Cultură Ruteană Universitatea din Preșov 2023 Jurnal, săptămâna I

1204gigi12042023

Universitatea din Preșov oferă cursuri acreditate în limba ruteană, la nivel de licență, masterat și doctorat. De asemenea, este singura universitate care răspunde interesului multor studenți din toate colțurile lumii și care oferă un program educațional complet, dedicat limbii, literaturii și culturii rutene, precum și etnografie și istorie ruteană.

Anul acesta, doua tinere rutence din România, Svetlana Bojcsuk și Svetlana Mureșan, au avut onoarea să participe timp de trei săptămâni, alături de alți 27 de tineri ruteni, din diferite țări, la cursuri susținute de profesori din cadrul Institutului de Limbă și Cultură Ruteană din Preșov, cât și din Statele Unite ale Americii. Pe parcursul acestei perioade ne-am completat cunoștințele din domeniul istoriei, al limbii și etnografiei rutene. Studenții au fost așteptati cu o cină festivă, în cadrul căreia au ascultat mai multe cântece rutene, au avut ocazia să se cunoască, deoarece fiecare s-a prezentat și a explicat motivul pentru care a ales să participe și, bineînțeles, că au servit din bunătățile specific rutene, pregatite cu multă atenție de către gazde.

Prima săptămână a fost concepută să pună bazele limbii și literaturii rutene, cât și a istoriei rutene, prin cursuri special concepute în așa fel încât într-un timp scurt să reușim să parcurgem cât mai mult din materia obligatorie. Dar au fost pregatite de către organizatori și multe activități culturale: o plimbare prin Preșov alaturi de acad. Paul Robert Magocsi, unde ne-au fost prezentate mai multe obiective istorice și ne-a prezentat aspect din istoria orașului Preșov, pre cum și legătura acestui oraș cu rutenismul. Participarea la Teatrul Alexander Duhnovici, unde a fost pusă în scenă o operă ruteană, jucată de actori ruteni, a fost un moment artistic de excepție și emoționant pentru toți cei prezenți. Pentru sfârșitul de săptămână au fost propuse diverse activități, excursii la Muzeul Rutean și o plimbare cu barca.

Svetlana Mureșan