Cursurile de limbă si literatură ruteană, susținute de doamna prof. dr. Kvetoslava Koporova, la care ni s-a oferit un manual al gramaticii limbii rutene, ne-au surprins prin gradul de dificultate. Au fost cursuri intense, cu multe teste, eseuri și multă muncă individuală după terminarea cursurilor.
Dar, asa cum ne-au obișnuit, organizatorii s-au gândit să ne surprindă și să ne delecteze în cea de-a doua saptămână și ne-au anunțat că vor urma multe activități prin care participanții vor cunoaște tradițiile și obiceiurile străvechi rutene, într-un mod interactiv și practic. Așadar, am avut parte de seară de film rutean, unde au fost prezentate diverse tradiții rutene, au urmat seri de cântece și dansuri rutene, precum și pictură pe pânză. Una dintre excursiile care ne-a rămas în minte a fost acea unde am vizitat satul natal al lui Aleksander Dukhnovici, în Topolea, unde a avut loc curs de pregătit pâine tradițională și tot felul de ateliere meșteșugărești.
Săptămâna s-a încheiat într-un mod cu totul deosebit: nunta ruteană. A fost organizată o nuntă ruteană, unde protagoniștii precum mirii, nașii și nuntașii, au fost participanții școlii de vară. Nunta a fost gândită să cuprindă toate etapele, inclusiv mersul dupa mireasă acasă, cununia religioasă, baltuitul miresei și petrecerea, unde cântecele și dansurile străvechi rutene au fost interpretate de lăutari.
Svetlana Mureșan