Reuniunea Extraordinară a Consiliului Mondial al Rutenilor

1204gigi1204 2014

În perioada 19-21 septembrie 2014, la Petrovci-Croația a avut loc reuniunea extraordinară a Consiliului Mondial al Rutenilor pentru a analiza situația creată în Podkarpatska Rus-Ucraina. Mikola Bobinec, reprezentantul organizațiilor rutene din Podkarpatska Rus a expus punctul de vedere al acestora. Există voci, care nu au nici o cădere să vorbească în numele rutenilor din această zonă. Cu toate acestea ei cer răspicat fie autonomia fie independența acestei regiuni a Ucrainei.

Discuțiile au determinat punctul de vedere al Consiliului Mondial al Rutenilor. O primă idee este aceea că viitorul rutenilor trebuie concretizat în cadrul Uniunii Europene. Cvasitotalitatea etniei noastre, cu excepția celor din Ucraina, trăiesc în țări membre ale Uniunii Europene. Consiliul Mondial al Rutenilor salută începerea negocierilor UE-Ucraina și așteaptă concretizarea lor prin aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, fără afectarea integrității sale teritoriale. S-a precizat foarte clar că statutul rutenilor din Ucraina, pentru afirmarea identității etnice prin tradiții, limbă și cultură, nu trebuie să fie diferit de al rutenilor din România, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Croația și Serbia.

Uniunea Culturală a Rutenilor din România, prin reprezentantul său a propus acest punct de vedere Consililui Mondial al Rutenilor, care în urma discuțiilor a fost concretizat ca poziție oficială a forului nostru mondial.

Iulius Firczak