Comisia de cultură a Consiliului Minorităților Naționale

1204gigi12042014

Cu ocazia aniversării Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 – Comisia de cultură a Consiliului Minorităților Naționale și-a desfășurat activitatea în data de 27 noiembrie în cadrul Bibliotecii Centrale Universitare din București.

Alături de reprezentanții minorităților naționale care fac parte din Comisia de cultură a Consiliului Minorităților Naționale au fost prezenți: doamna Christiane Gertrud Cosmatu – subsecretar de stat, Aledin Amet – subsecretar de stat și deputatul minorități elene Dragoș Zisopol.

Doamna subsecretar de stat Christiane Gertrud Cosmatu a evidențiat realizările minorităților naționale în domeniul culturii (cărți, lucrări pe diferite teme, expoziții, simpozioane, etc.) și mulțumește celor ce au participat în decursul anului la această activitate.

Domnul subsecretar de stat Aledin Amet evocă importanța zilei de 1 Decembrie, zi importantă în istorie, zi care a marcat profund istoria României. După aceasta a scos în evidență activitățile UDTTR care au avut loc și activitățile propuse pentru luna decembrie a acestui an.

Domnul deputat Dragoș Zisopol a prezentat protocolul semnat de Uniunea Elenă și Consulatul României din Salonic, apoi a invitat în mod special, pentru evocarea actului de la 1 Decembrie 1918 pe doamna prof. univ. Georgeta Filiti, care în expunere a subliniat condițiile interne și externe ale realizării Marii Uniri.

Ca reprezentantă a Uniunii Culturale a Rutenilor din România în această comisie, în cuvântul meu am subliniat evoluția conștiinței de neam și apoi a conștiinței naționale care au constituit premise interne ale realizării în etape a idealului de veacuri a românilor, respectiv anii 1600, 1859 și 1918.

Programul a continuat cu activitatea culturală de lansare de carte în cadrul Asociației Italienilor din România RO.AS.IT.

 

Prof. Viorica Igelsky