Reuniunea Consiliului Mondial al Rutenilor

1204gigi12042018

În perioada 9-11 Martie, în localitatea Bistra din județul Maramureș a avut loc prima reuniune trimestrială din acest an a Consiliului Mondial al Rutenilor, organism executiv al Congresului Mondial al Rutenilor, din care fac parte reprezentanți ai țărilor membre al acestui for.

Delegația Consiliului Mondial a fost primită de către primarul comunei Bistra, domnul Duciuc Vasile, care a rostit câteva cuvinte de bun venit invitaților sosiți din șapte țări ale Europei, urându-le spor la lucrările care urmau să aibă loc în incinta Primăriei Bistra. Invitații speciali precum domnul Amet Aledin, subsecretar de stat în Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României și domnul Iarco Furic, deputat al Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România, au luat cuvântul, exprimându-și admirația și felicitând uniunea pentru toate activitățile desfășurate.

Concomitent a avut loc și întâlnirea Forumului Mondial al Tineretului Rutean, întrucât spiritul creativ și critic al tinerilor este factorul principal al propunerilor de soluții realiste și adecvate pentru soluționarea diferitelor situații din cadrul organizațiilor din fiecare țară. Tinerii s-au consultat în ceea ce privește proiectele culturale naționale și au pus la punct detalii legate de proiectul internațional care va avea loc în luna august.

În paralel s-au desfășurat lucrările și comisiei de cultură a CMR, unde s-au prezentat activitățile culturale prognozate a se desfășura în acest an precum și modalitatea de conlucrare pe tărâm cultural în promovarea tradițiilor rutene. Un punct aparte pe ordinea de zi a fost și discutarea propunerilor organizațiilor pentru acordarea premiului Vasil Turok Hetes pentru excelență în domeniul culturii rutene.

La sediul filialei UCRR din Bistra s-a organizat o expoziție de fotografii cu imagini din activitatea uniunii din anul 2017, precum și participarea la activitățile culturale desfășurate de organizații rutene din țările membre ale CMR, centrul de greutate fiind cel de-al XIV-lea Congres Mondial al Rutenilor și cel de-al VIII-lea Forum Mondial al Tineretului Rutean desfășurate la Osijek, Croația în luna iunie a anului trecut.

Svetlana Mureșan