Hristos s-a înălțat!

1204gigi12042017

În fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Sărbători Pascale, credincioşii ortodicşi sărbătoresc Înălţarea Domnului Iisus Hristos (Ispasul) şi Ziua Eroilor.

Pentru locuitorii din satul Dărmăneşti, jud. Suceava această zi, e o zi de mare sărbătoare. Este hramul celei mai vechi biserici din comună, construită din lemn, la sfârșitul sec. al XVIII–lea. Biserica Înălţarea Domnului este inclusă pe lista monumentelor istorice din jud. Suceava.

Anul acesta, în această zi mare, pe 25 mai 2017, a fost alături de dărmăneşteni, preşedintele și deputatul UCRR Iulius Firczak, care a participat cu bucurie şi entuziasm la toate activităţile desfăşurate cu prilejul acestei sărbători. Astfel că, ziua a început, după cum cere datina, cu participarea la slujba religioasă, slujbă oficiată de preotul paroh Dogaru Vasile şi alţi cinci preoţi din satele vecine, aferente comunei Dărmăneşti.

După slujba religiosă, am participat împreună cu d-l primar al comunei Dărmăneşti – Dan Chidoveţ la manifestarea organizată cu prilejul Zilei Eroilor. Manifestarea a avut ca scop comemorarea eroilor ce au căzut în luptă sau în prizonierat în timpul Primului Război Mondial. S-au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor din satul Măriţei, comuna Dărmăneşti, apoi a avut loc ceremonialul religios de pomenire a Eroilor Neamului.
Corul de elevi al școlii comunei Dărmăneşti au cântat un colaj de cântece patriotice dedicate memoriei celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, pentru apărarea țării şi întregirea neamului.

În continuarea zilei, de pe scena amplasată în central satului, d-l primar şi d-l deputat le-au adresat câteva cuvinte celor prezenţi, adresându-le salutul “Hristos s-a Înălţat!”. În cuvântul său, d-l Firczak şi-a exprimat bucuria de a fi alături de dărmăneşteni, în această zi deosebită, a promis să revină şi cu altă ocazie, să sprijine activitatea rutenilor şi s-a arătat încrezător într-o continuare a colaborării cu autoritatea locală. Rutencele, din grupul folcloric “Lastivocica”, îmbrăcate de sărbătoare, în autenticul costum popular rutean specific zonei, au încântat publicul cu un buchet de cântece tradiţionale şi apoi au coborât de pe scenă în aplauzele părinţilor, bunicilor, rudelor, vecinilor şi a tuturor hrămarilor veniţi în sat în această zi frumoasă. Cu toţii au petrecut până târziu în cântec, joc şi voie bună, pe chipurile tuturor citindu-se bucuria reîntâlnirii, dragostea de tradiţie şi frumos.

ADEVĂRAT S-A ÎNĂLŢAT!

Prof. Viorica Igelsky