Conferința FUEN

1204gigi12042017

Congresul anual al Uniunii Federative a Naţionalităţilor Europene (FUEN) a avut loc în perioada 17-21 mai la Cluj-Napoca, care, după cum a afirmat preşedintele FUEN, Loránt Vincze în perioada desfăşurării congresului, a devenit capitala minorităţilor autohtone.

Scopul principal al congresului, care a fost organizat pentru a 62-a oară, a fost pregătirea campaniei de strângere a semnăturilor în urma înregistrării parţiale a iniţiativei cetăţeneşti europene Minority SafePack. Acesta este cel mai mare proiect politic al FUEN, inițiat de UDMR, Partidul Popular din Tirolul de Sud și Tineretul Naționalităților Europene. Scopul documentului este să ridice nivelul de protecție al minorităților naționale din competența exclusivă a statelor membre la cel al UE. Iniţiatorii proiectului au la dispoziţie un an pentru a strânge semnăturile necesare din cel puţin şapte ţări membre ale UE pentru ca executivul de la Bruxelles să analizeze iniţiativa Minority SafePack.

Mesaje de bun venit au fost adresate din partea organizațiilor-membre ale FUEN în România, a reprezentanților autorităților locale și naționale din România și Ungaria, precum și a partenerilor europeni, fiecare dintre ei subliniind rolul important pe care îl are statul în menținerea și respectarea drepturilor minorităților naționale precum și necesitatea dialogului intercultural astfel încât comunitățile să se poată dezvolta și exprima liber.

Svetlana Mureșan