„Conferinţele Unirii – eCreator” şi istoria rutenilor din Maramureş

1204gigi12042018

Ocolaborare începută acum mai bine de un deceniu şi jumătate între mine, ziarele mele, revista mea cu Uniunea Culturală a Rutenilor din România s-a încheiat recent cu împlinirea unei dorinţe avute de la începuturi, anume strângerea laolată a poveştii şi istoriei nemijlocite a rutenilor din Maramureş.

„Conferinţele Unirii – eCreator” este un volum cu adevărat consistent, iar în cele 320 pagini format manual şcolar chiar devine un adevărat instrument de lucru pentru buna definire a tradiţiilor, datinilor, obiceiurilor şi, bine înţeleg pentru oglindirea corectă a prezenţei rutenilor în activităţile sociale, culturale şi politice ale spaţiului în care trăiesc.

A fost muncă, dar ea nu mai contează când ţii în mână o poveste de viaţă prin care toţi ceilalţi din afara acestei minorităţi naţionale au ocazia să o cunoască.

Mulţumesc în mod deosebit fostului deputat Dr. Gheorghe Firczak, actualului deputat Iulius Marian Firczak şi vicepreşedintelui Francisc Oscar Gal, oameni fără de a căror implicare nu puteam nemuri în carte aproape toată istoria rutenilor pe aceste locuri.
Spun aproape toată, pentru că întotdeauna mai este ceva de spus şi de subliniat!

Ioan Romeo Roşiianu