Comisia de cultură a CMN

1204gigi12042018

În data de 8 februarie, la sediul din București a Asociației Italienilor din România RO.AS.IT. a avut loc prima întâlnire din acest an a acestei comisii a CMN. La întâlnire au participat majoritatea reprezentanților organizațiilor minorităților naționale din țara noastră. Ordinea de zi stabilită a fost următoarea: Alegerea noii conduceri a comisiei; Stabilirea programului de lucru pentru anul în curs; Propuneri de evenimente care ar putea fi realizate înpreună cu organizațiile minorităților naționale în anul 2018 – Anul Centenarului Marii Uniri și a Anului Patrimoniului Cultural European.

Din partea DRI au participat doamna subsecretar de stat Christiane Gertrud Cozmatu și domnul seubsecretar de stat Amet Aledin. Gazda întâlnirii a fost doamna Ioana Grosaru – președintă a RO.AS.IT. În urma propunerilor și votului s-a ales conducerea Comisiei de cultură a CMN astfel: doamna Serin Tercoglu – președinte; doamna Ioana Grosaru – vicepreședinte; doamna Svetlana Crăciun – secretar. În continuarea s-au prezentat propunerile de activități pentru anul 2018. În luna februarie va avea loc un carnaval la Muzeul Țăranului Român, iar pe data de 21 februarie printr-o activitate specifică la Liceul Dante Alighieri din București minoritățile vor sărbători Ziua limbii materne. În 30 mai, la Suceava se va desfășura Ziua limbii și a teatrului idiș. În luna august vor avea loc două evenimente: Ziua limbii turce și Festivalul Proetnica de la Sighișoara. În luna septembrie s-a permanentizat festivalul Alfabetul Conviețuirii în organizarea Uniunii Elene din România, iar în luna octombrie la Iași se va organiza un festival folcloric de către RO.AS.IT.

S-a stabilit de comun acord ca anul 2018, ca an important în istoria României, organizațiile minorităților naționale să organizeza activități comune prin cele două comisii ale CMN respectiv Comisia de cultură și Comisia de învățământ, activități ce vor avea punctul culminant la Alba Iulia în organizarea Uniunii Culturale a Rutenilor din România.

Prof. Viorica Igelsky