Biserica greco-catolică ruteană din Peregul Mare 100 de ani de existență

1204gigi12042023

Ne bucurăm, ca în fiecare an în prima duminică din luna octombrie, să fim alături de comunitatea ruteană din localitatea Peregu Mare la sărbătoarea hramului Bisericii Greco Catolice – Acoperământul Maicii Domnului. Însă, în acest an, această sărbătoare a avut o însemnătate deosebită. Am sărbătorit 100 de ani de la finalizarea construcției și sfințirea acestui lăcaș de cult. Cei care au contribuit la ridicarea bisericii au trecut la cele veșnice, dar ne-au lăsat moștenire, nouă, generațiilor viitoare, această biserică, unde putem să ne rugăm, să ne reculegem și să facem voia lui Dumnezeu.

Cu prilejul acestei sărbători, Preasfinția Sa Ioan, Episcop de Lugoj și Vicarul general Angelo Pop, alături de un sobor de 17 preoți, a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. După sfânta liturghie, pentru a da o notă festivă evenimentului PS Ioan Episcop Episcopia Lugoj, și pr. Iaroslav Kaloszek, preot evanghelic-reformat, au adresat mesaje participanților.

A urmat apoi o agapă fraternă. Atmosfera a fost una deosebită. Preasfinția Sa Ioan, alături de dr. Gheorghe Firczak, președinte UCRR, deputat UCRR Firczak Iulius. Francisc Oscar Gal Subsecretar de stat și dl. Kovacs Emerik – primarul comunei Peregu Mare, au avut răgazul de a discuta cu cei prezenți. Invitații au vizitat apoi Centrul Cultural Aleksander Dukhnovici al UCRR, fiind apreciată munca celor care au participat la realizarea acestei investiții, atât de necesară ca loc al promovării culturale a rutenilor din România. Un moment deosebit a fost și prezentarea unui mic spectacol folcloric al Ansmblului Holubok, având ca instructor pe doamna Viorica Bojcsuk, alături de un ansamblu rutean din Croația prezent la eveniment, acestea fiind apreciate la superlativ de cei prezenți.

Pe lângă înemnătatea acestui moment în tradiția localității se serbează și plecarea recruților, o sărbătoare a tinerilor care în acest an au împlinit vârsta de 19 ani, aceasta fiind vârsta la care tinerii plecau în armată. Ne-am bucurat, într-o zi frumoasă de toamnă, împreună cu membri ai comunității rutene din Peregu Mare, fiind convinși că astfel de manifestări transmit tradițiile moștenite către generațiile următoare.

Pr. Vasile Bojcsuk