Festivalul Alfabetul Conviețuirii

1204gigi12042023

În perioada 29.09 – 01.10.2023, a avut loc Festivalul Alfabetul Conviețuirii, un eveniment care promovează diversitatea, toleranța și coexistența dintre diferitele minorități naționale dinâara noastră, member ale Consiliului Minorităților Naționale. Pe parcursul celor trei zile de festival, toți participanții și locuitorii orașului au avut posibilitatea de a participa la activități culturale, concerte și momente artistice, care și-au propus ca prin dansuri și cântece tradiționale specifice fiecarei etnii, să prezinte multiculturalitatea țării noastre.

Grandiosul eveniment a debutat cu deschiderea oficială în Sala Coloanelor din Palatul Culturii din Ploiești, unde au fost prezenți membrii ai fiecarei minorități naționale participante, urmând ca toate ansamblurile costumate în porturi tradiționale, alături de oficialitățile central și locale, să pornească într-o impresionantă paradă prin centrul orașului, totul fiind un tablou plin de culori, drapeluri fluturate cu mândrie și cântece tradiționale prezentate cu voioșie de sute de tineri.
Pe parcursul celor trei zile de festival, au urcat pe scena amplasată pe Bulevardul Independenței, peste 800 de artiști din România și Grecia.

Uniunea Culturală a Rutenilor din România a participat cu Ansamblul Cervona Ruja din Bistra, Maramureș, tinerii debutând sâmbătă cu cântece și dansuri tradiționale rutene, foarte apreciate si îndelung aplaudate de public, ceea ce ne-a bucurat și ne-a demonstrate încă o dată că toată munca depusă la repetiții și dragostea tinerilor pentru folclorul rutean este ceva adânc înrădăcinat în ființa fiecăruia.

Și cum un eveniment organizat cu și despre tineri și diversitate nu putea să se încheie fără o petrecere care să le dea ocazia să se cunoască, organizatorii pregătind o “Seara grecească” unde muzica elenă, voia bună și amintirile care vor rămâne în sufletul tuturor pentru multă vreme, au făcut ca evenimentul să fie unul memorabil și de această dată.

Svetlana Mureșan