Bienala culturii rutenilor/lemki din Polonia

1204gigi12042018

În perioada 18 – 20 mai 2018, în frumoasa stațiune din Polonia, Krinyca, s-au întrunit oamenii de cultură aparținând rutenilor din România, Polonia, Slovacia, Croația, Serbia, Ungaria și Ucraina. Bienala a fost patronată de Uniunea rutenilor/lemki din Polonia, de Consiliul Mondial al Rutenilor si Consiliul orașului Krinyca.

Delegația rutenilor din România, alcătuită din membri ai Uniunii Culturale a Rutenilor din România în frunte cu domnul Gheorghe Firczak a fost prezentă la spectacolul folcloric precum și la ședința Consiliului Mondial al Rutenilor. Cele două zile ale bienalei au cupris o varietate de manifestări: comemorări, premieri și expoziții.

Membrii CMR au dezbătut problemele actuale ale organizațiilor din fiecare țară, care influențează activitatea Uniunii Mondiale a Rutenilor. S-au făcut propuneri pentru îmbunătățirea activității Consiliului și de modificare sau completarea unor paragrafe ale statutului Uniunii Mondiale.

Pe scenă au evoluat ansambluri de cântece și dansuri din țările participante, aducând o atmosferă de bucurie pricinuită de contactul cu o cultură populară străveche transmisă din generație în generație și cu talentul artiștilor. Uniunea Culturală a Rutenilor din România a fost reprezentată de cunoscutul grup vocal din Peregu Mare ”Holubok” iar interpretarea lor a stărnit ropote de aplauze.

Francisc Gal