Ziua Rutenilor din România 2024

1204gigi12042024

În perioada 1 – 3 martie a.c., în localitatea Peregu Mare din județul Arad au avut loc o suită de evenimente culturale, organizate pentru a sărbători Ziua Rutenilor din România. Pentru prima oară am reușit organizarea conferinței internaționale “Istoria și limba ruteană în societatea contemporană” desfășurată la Centrul Cultural Rutean Aleksander Dukhnovici, unde au fost prezentate comunicări ale membrilor comunității rutene din țările membre ale CMR. Mediatorul și gazda activității a fost președintele UCRR dr. Gheorghe Firczak.

În sala de ședințe a Centrului Cultural Rutean, s-a organizat prima ședință trimestrială a Consiliului Mondial al Rutenilor cu participarea membrilor acestora din Ucraina, Polonia, Ungaria, Croația, Serbia, Cehia, Slovacia și România. La întâlnire s-au abordat diverse aspecte ale activității organizațiilor rutene din cadrul CMR, propuneri pentru calendarul activităților din acest an.

În deschiderea spectacolului au fost rostite alocuțiuni de: dr. Stephan Ljavinec – Președintele Congresului Mondial al Rutenilor, Iulius Firczak – deputat UCRR, Dincer Geafer – Subsecretar de Stat Departamentul pentru Relatii Interetnice, Francisc Gal – Vicepreședinte UCRR. Momentul artistic în interpretarea unor membri ai grupului folcloric Holubok al filialei Arad a UCRR, grup condus de doamna Viorica Bojcsuk a fost unul de excepție, finalul reprezentației artistice fiind apreciat cu vii aplauze. În cadrul momentului folcloric Andreea Podavka a recitat o poezie în limba ruteană, apreciată de cei prezenți. După acest moment festiv, preotul Vasile Bojcsuk, secretar general al UCRR, a invitat oaspeții să viziteze biserica Greco-Catolică, prezentând totodată și istoria comunității rutene din localitate. A doua zi, duminică, preotul Vasile Bojcsuk, a condus slujba religioasă din biserica Greco-Catolică Ruteană din Peregu Mare, ca o rugăciune pentru toți rutenii din lume.

La această întâlnire au participat conducerile filialelor UCRR din Hunedoara, Maramureș, Suceava, Alba, conducerea centrală a UCRR, invitați din partea instituțiilor de stat, precum și mass-media locală și central.

Maria Comșa