Webminar Recensământul populației – 2021

1204gigi12042022

Recensământul populației și al locuințelor 2021, este primul din România organizat integral în format digital. Întregul proces al colectării datelor se va desfășura cu asigurarea confidențialității și protecției totale a informațiilor. Luni, 14 martie 2022, a început autorecenzarea, prima etapă de colectare a datelor de la populație pentru Recensământul Populației și Locuințelor care presupune, în premieră pentru România, două aspecte distincte: 1. Autorecenzarea online și 2. Autorecenzarea online asistată, pentru îndrumarea persoanelor cu abilități digitale mai reduse.

La ultimele două webminare care au avut loc în această săptămână, au fost prezentate: chestionarul de recenzare, meniul și secțiunile acestuia, pentru a putea raspunde la eventualele întrebări, celor din comunitățile noastre.

În data de 15 mai, la cel de-al doilea webminar organizat de INS, invitatul special a fost reputatul antropolog și sociolog, domnul Mirel Banica. Acesta a vorbit despre efectele recensământului, spunând că în acest fel vor putea fi urmărite mișcările religioase, efectele migrației și familiile mixte, precum și efectul asupra acestora în ceea ce priveste religia și limba maternă a copiilor. De asemenea, a făcut mai multe comparații între întrebările legate de confesiunea persoanelor din diferite țări, cum ar fi Canada, Franța etc, ajungandu-se astfel la concluzia că fiecare țară le-a personalizat astfel încât să obțină răspunsurile dorite. Sociologul mai constată și faptul că va ieși la iveală bariera tehnologică între mediul rural și urban, dintre generații și nivel de studii.

Concluzia webminarului a fost că orice cetățean poate adresa întrebări prin mailul oficial al INS sau prin intermediul reprezentanților cultelor religioase sau al minorităților naționale. Urmatoarea întâlnire va avea loc la finalul lunii aprilie, când, sperăm cu toții, o mare parte a populației va fi autorecenzată și vom putea să tragem concluzii asupra efectului acestui nou sistem.

Svetlana Mureșan