Tabăra pentru copii și tineret a Uniunii Culturale a Rutenilor din România Deva, Complexul Căprioara august 2018

1204gigi12042018

În perioada 13 – 18 august 2018, la Deva în Complexul Căprioara aparținând Direcției Județene pentru Sport și Tineret Hunedoara, în organizarea Uniunii Culturale a Rutenilor din România, s-a desfășurat Tabăra pentru copii și tineret a UCRR, activitate ce a ajuns astfel la cea de-a VIII-a ediție.

Pe perioada desfășurării acestei acțiuni, copiii din filialele județene ale UCRR din Peregu Mare, județul Arad, Dărmănești, județul Suceava, Bistra, județul Maramureș și Alba Iulia, precum și reprezentanți ai majorității românești din mai multe locuri din țară au avut ocazia, ca în aceste zile, să cunoască aspecte ale tradițiilor rutene din diferite zone ale țării. Participanții au vizitat Castelul Corvinilor de la Hunedoara, Complexul de la Țebea, Muzeul Aurului din Brad, precum și alte obiective turistice din municipiul Deva și județul Hunedoara, zone cu încărcate semnificații din istoria multimilenară a acestor meleaguri. Activitățile s-au desfășurat sub egida anului 2018, ca an al Centenarului Marii Uniri.

De-alungul desfășurării taberei, copiii au participat la activități specifice: concursuri de desen și pictură, concursuri sportive și de dans, activități culturale, spectacol interactiv organizat de actori ai unui treatru de păpuși din țară, activități de dezvoltare interpersonală și colectivă, prin care s-a dorit crearea unor punți de legătură între participanții din diferitele zone ale țării. În încheierea taberei am avut în program un spectacol de muzică tradițională ruteană având ca protagoniști grupurile folclorice Lastivocica (Rândunica) din Dărmănești – Suceava, Holubok (Porumbelul) din Peregu Mare – Arad și Cervona Ruja (Bujorul Roșu) din Bistra – Maramureș, care au reprezentat și reprezintă uniunea noastră la diverse festivaluri de profil din țară. La încheierea spectacolului am acordat diplome pentru toți participanții precum și coordonatorilor prezenți. Suntem convinși că participanții veniți din țară sub îndrumarea doamnelor Viorica Bojcsuk, Cristina Bodnariuc, Mihaela Seuciuc, Liuba Oniujec, Maria Comșa au trăit clipe de neuitat în acest minunant loc.

În încheiere dorim să mulțumim pentru deosebita colaborare de-alungul timpului în organizarea și desfășurarea activități, Direcției Județene pentru Sport și Tineret Hunedoara, domnului director Széll Lörincz.

Francisc Gal