Ședință pregătitoare pentru Recensământul populației și al locuințelor – 2022

1204gigi12042021

În data de 26 mai 2021, am fost reprezentanta Uniunii Culturale a Rutenilor din România, la ședinta care a avut ca temă: pregătirea recensământulului populației și locuințelor ce va avea loc în anul 2022.

Ședința convocată de Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului, a avut loc la București, la sediul Uniunii Elene din România și a reunit reprezentații organizațiilor minorităților naționale, pentru a discuta chestiuni legate de organizarea și desfpșurarea recensământului.

Ca o noutate pentru recensământul ce va urma, este posibilitatea de autorecenzare, astfel încât orice persoană care are o adresă de email se va putea autorecenza online, usurând astfel acest proces. Totuși, subiectul principal a fost legat de numarul mare de întrebări și timpul scurt de răspuns pentru acestea, acești factori putând fi un impediment descurajator pentru cei care se vor autorecenza, iar în acest sens, se vor face demersuri. După această perioadă de recensământ online, va urma recensămantul clasic, pentru cei care nu au reușit sau nu au avut posibilitatea să se autorecenzeze.

Scopul nostru, al Uniunii Culturale a Rutenilor din România, este de a încuraja coetnicii noștri să se recenzeze și să-și declare etnia ruteană și limba maternă ruteana, deoarece este momentul în care avem posibilitatea să ne declarăm identitatea în mod oficial.

Svetlana Mureșan