Participare UCRR la Simpozionul PROTOPOPUL GRECO-CATOLIC VASILE COLOȘI (1779-1814), DE LA SĂCĂRÂMB, UN CORIFEU AL ȘCOLII ARDELENE, Ediția a III-a, 8 august 2020

1204gigi12042020

Parohia Săcărâmb din județul Hunedoara are un trecut foarte valoros, atât pentru Biserica Română Unită cu Roma, cât şi pentru istoria poporului român. Pe aceste meleaguri a trăit la începutul secolului XIX, un distins om de cultură, Părintele Protopop Vasile Coloşi, care s-a afirmat ca autor principal al cunoscutului Lexicon de la Buda, apărut în 1825, primul dicţionar român-latin-german-maghiar, operă la care au lucrat şi Samuil Micu împreună cu Petru Maior. Astfel, prin acest lexicon, limba română a fost adusă la nivel de limbă europeană şi o dată cu lexiconul acesta, se întemeiează lexicografia în domeniul filologiei româneşti.

Părintele Vasile Coloşi a fost şi paroh Săcărâmb între anii 1802-1814, când a trecut la cele veşnice, în etate de 35 de ani şi a fost înmormântat în pardoseala bisericii greco-catolice. Primul preot care a slujt la Săcărâmb a fost Părintele Petru, începând cu anul 1733, iar ultimul a fost Părintele Mircea Iuliu Gavril Groza care a slujit între anii 1947-1948, astfel pe parcursul celor 215 ani (1733-1948), parohia greco-catolică din Săcărâmb, a fost administrată de 24 de preoţi, dintre care 11 protopopi. A reprezentat un centru al iluminismului.

În anul 2018 pe baza documentelor de arhivă, o echipă de istorici a descoperit mormântul lui Vasile Coloşi în incinta bisericii aflată, la ora actuală, într-o avansată stare de ruină. Tot atunci s-a amenajat un complex memorial dedicat cărturarului și de atunci, în fiecare an, s-au organizat evenimente culturale în această parohie. În acest an, la 8 august 2020, Propopopiatul român unit cu Roma, greco-Catolic Hunedoara, Asociaţia ecumenică a Cavalerilor Templieri, „Sancta Cruce”, Composesoratul Săcărâmb, cu binecuvântarea Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj, a organizat simpozionul ştiinţific Protopopul Vasile Coloşi de la Săcărâmb, un corifeu al Şcolii Ardelene, care a ajuns la ediţia a III-a.

Alături de PS Alexandru au participat pr. Prot. Ceciliu Micu, protopop de Hunedoara, pr. Silviu Lucian Bindea, protopop de Orăştie, părintele Preda Doinel, protopop de Haţeg, clerici din judeţul Hunedoara, alături de oameni de ştiinţă şi de cultură.

Programul zilei a început cu oficierea unui parastas în memoria protopopului Vasile Coloşi şi a celorlalţi preoţi care au slujit în această biserică, oficiat de PS Alexandru împreună cu un sobor de preoţi. După oficierea parastasului, a fost dezvelită pictura monseniorului Vasile Coloşi, operă realizată de pictorul şi profesorul universitar emerit Liviu Lăzărescu. În acelaşi timp s-a vernisat şi expoziţia temporară Fericiţii episcopi martiri români greco-catolici, cu tablouri realizate de Liviu Lăzărescu.

Simpozionul ştinţific cu titlul Protopopul Vasile Coloși – un corifeu al Școlii Ardelene a fost moderat de către istoricul Dorin Petresc și a cuprins în suita lucrărilor lecturarea precvuântărilor Lexiconului de la Buda de către actriţa Izabela Haşa, comunicări ştinţifice expuse de PS Alexandru Mesian, prof. univ. dr. Sigismund Duma, dr. Dorin Petresc, istoricul Georgeta Deju, juristul Remus Ionel Barna de la Oradea, arhitect Emilia Hamos, precum şi un eseu filosofic susţinut de profesorul Traian Stănciulescu de la Iaşi. Uniunea noastră a fost reprezentată de președintele UCRR dr. Gheorghe Firczak care a avut o intervenție în cadrul lucrărilor simpozionului, intervenție cu tema „Daci, daco-romani, slavi, români” (Eseu istoric), apreciată de cei prezenți.

Menționăm la sfărșit că acest eveniment s-a desfăşurat cu aplicarea măsurilor şi respectarea regulilor pentru evenimentele culturale organizate în aer liber pe perioada stării de alertă.

Francisc Gal