Eveniment cultural de excepție la Palatul Parlamentului

1204gigi12042024

La București, la Palatul Parlamentului, în data de 9 aprilie, a avut loc un eveniment de o importanță deosebită pentru cultura și istoria țării noastre: lansarea volumului Avram Iancu – Caracterul european al Revoluției Române din 1848-1849 sub semnătura istoricului dr. Gheorghe Firczak și a fost publicată la Editura „Cetate” Deva. Într-o atmosferă plină de emoție și reverență față de trecutul glorios al națiunii române, participanții au avut privilegiul să descopere și să sărbătorească figura emblematică a lui Avram Iancu, unul dintre eroii Revoluției de la 1848, cu un impact european remarcabil. Autorul, însoțit de o echipă de oameni de cultură și istorici de prestigiu, a adus în fața publicului o cercetare profundă, oferind noi perspective și înțelegeri asupra perioadei tumultuoase a revoluției române din secolul al XIX-lea. Cu un limbaj riguros și o argumentație solidă, dr. Gheorghe Firczak a reușit să pună în lumină caracterul european al luptei pentru dreptate și libertate desfășurate de Avram Iancu și camarazii săi.
Tot cu această ocazie a avut loc și lansarea unui DVD-ului Bicentenar Avram Iancu 1824 – 2024 în care sunt prezentate aspecte din viața și activitatea marelui revoluționar Avram Iancu. Evenimentul de la Palatul Parlamentului a fost organizat de către Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale, Uniunea Culturală a Rutenilor din România, Asociația Județeană a Răniților Revoluției și a Urmașilor Eroilor Martiri Hunedoara – Deva, și Clubul Parlamentarilor “Ion Rațiu”, alături de Trustul Media SERVUS HUNEDOARA.

În cadrul evenimentului, moderat de Francisc Gal, au avut intervenții: Lector Univ. dr. Ilie Gherheș, Universitatea de Nord – Baia Mare; Valentin Popescu, TMT Media Internațional. Prezentarea DVD-ului; deputat Varujan Pambuccian, Liderul Grupului Parlamentar al Minorităților naționale – autorul Cuvântului înainte; deputat Iulius Firczak – Președinte executiv și deputat UCRR; Ing. Liviu Mihaiu Gorcea – Primarul comunei Baia de Criș.

După o serie de discursuri pertinente, în care s-au subliniat valoarea incontestabilă a lucrării, precum și profesionalismul autorului, evenimentul cultural a culminat cu un moment folcloric de excepție. Instrumentiștii Eugen-Ion Bulz, fiul marelui Pera Bulz – Tezaur Uman Viu din patrimoniul UNESCO, din comuna Vața de Jos, alături de profesorii Ionel Coza și Florin Luca au încântat audiența cu muzica tradițională din Țara Moților, loc de unde își are originea și eroul nemuritor Avram Iancu. Această evocare a spiritului popular a adus un omagiu adânc și autentic valorilor și tradițiilor care au alimentat lupta pentru independență și demnitate națională.

La sfârșitul evenimentului, autorul lucrării dr. Gheorghe Firczak, și Ioana Popescu, directorul televiziunii online SERVUS HD TV, au oferit celor prezenți câte un exemplar cu autograf al volumului și cu un DVD ce cuprinde emisiuni dedicate Bicentenarului Avram Iancu.

Ioana Popescu