Credincioșii ruteni și români au participat la sfințirea capelei din Sălciva

1204gigi12042024

Atreia zi de Paște a fost una deosebită pentru credincioșii ortodocși din parohia Pojoga, filia Sălciva. Înalte fețe bisericești au săvârșit Sfânta Liturghie, apoi desfășurându-se și alte evenimente importante pentru comunitate.
În prezența a numeroși credincioși din localitate, dar și din întreaga comună hunedoreană Zam a fost săvârșită Sfânta Liturghie la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din filia Sălciva a parohiei Pojoga din Protopopiatul Deva. Slujba religioasă a fost oficiată de un impresionant sobor de preoți, în frunte cu Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Preasfinția Sa a vorbit la predică despre importanța lecturilor din Sfânta Scriptură, din Viețile Sfinților și din alte cărți dătătoare de hrană spirituală, care îl ajută pe credincios să înainteze cu stăruință în viața duhovnicească și îl învață să împlinească voia lui Dumnezeu. La finalul slujbei preotul paroh local Florin Vlad Suba a fost hirotesit iconom-stavrofor, ca urmare a implicării în construirea și amenajarea noii capele mortuare din localitate.

Cu aceeași ocazie, Episcopia Devei și Hunedoarei a oferit gramate de prețuire pentru cei care au ostenit la ridicarea capelei din Sălciva, care, la rândul său, a fost sfințită de înaltele fețe bisericești prezente. Aceste gramate au fost oferite părintelui paroh Florin Vlad Suba, primarului comunei Zam, Sorin Ionel Nistor, deputatului UCRR Iulius Firczak, și pentru prof. dr. Gheorghe Firczak președinte al UCRR.

Iulius Marian Firczak, președinte executiv și deputat U.C.R.R.: „Mă bucur că astăzi, în a treia zi de Paște am reușit să fiu alături de comunitatea de ruteni din comuna Zam, Pojoga și Sălciva și că am participat la slujba de sfințire a capelei construită de primăria acestei comune. Este un moment de sărbătoare pentru întreaga comună, atât pentru ruteni cât și pentru români. Nu pot decât să mă bucur că există o bună colaborare între Uniunea Culturală a Rutenilor din România și conducerea comunei, o bună colaborare pe partea administrativă și bineînțeles și pe parte religioasă unde cele două comunități de ruteni și de români, împreună sprijină bisericile ortodoxe din Pojoga și din Sălciva. Pe viitor îmi doresc ca cele două comunități să colaboreze, iar noi să putem să sprijinim comuna Zam prin activitatea consilierilor sper eu viitorilor consilieri pe care îi vom avea în Consiliul Local din comuna Zam. De aceea, invit pe toți rutenii și pe toți simpatizanții Uniunii la vot, să susțină și să sprijine Uniunea Culturală a Rutenilor din România.”

Maria Bocicor, consilier local U.C.R.R., comuna Zam: „Un eveniment foarte frumos, îi mulțumim domnului primar pentru implicare pentru că astăzi s-a sfințit o casă mortuară, care, în satele noastre era necesară și cu ajutorul domnului primar Sorin Nistor și cu ajutorul Consiliului Local, iată s-a reușit să se facă această sfințire. Mulțumesc tuturor celor care au participat, țin să mulțumesc conducerii UCRR care dintotdeauna a fost cu noi și ne-a ajutat și ne-a sprijinit cu tot ce-am avut nevoie noi. Minoritatea ruteană împreună cu ceilalți consăteni suntem foarte mulțumiți și din suflet în numele tuturor le mulțumesc.”

Ioana Popescu