Crăciun în Bucovina

1204gigi12042017

”…dragi mi-erau șezătorile, clăcile, horile și toate petrecerile din sat, la care luam parte cu cea mai mare însuflețire” – Ion Creangă (Amintiri din copilărie)

Ce poate fi mai frumos şi mai de preţ pe această lume dacă nu tradiţiile strămoşeşti. Acest lucru au vrut să-l demonstreze şi elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnazială Dărmănești și membrii grupului vocal Lastivocica îndrumați de doamna profesor Bodnariuc Cristina. Astfel că, îmbrăcați în haine de sărbătoare, în strămoșescul costum popular, copii au readus în atenția celor prezenti un obicei străvechi și unic – ȘEZĂTOAREA.

După cum se cade la o șezătoare, toți au muncit cu spor: au dărăcit lâna, au depănat ața, au țesut la război, au împletit rogojine din pănuși, au frământat aluatul din care au împletit colăcei și covrigi. Și cum nu se obișnuiește la o șezătoare să taci, colindele rutene specifice zonei au însuflețit șezătoarea. S-au spus glume, proverbe, zicători și ghicitori, s-au recitat poezii și s-a dansat.

Toți cei prezenți: părinți, bunici, prieteni și invitați au apreciat activitatea felicitându-i pe copii.

Am avut deosebita plăcere și onoare să-l avem în mijlocul nostru, la această activitate, pe domnul deputat al Uniunii Culturale a Rutenilor din Romania – Firczak Iulius Marian care a fost încântat de prestația copiilor, felicitându-i pentru modul în care au aratat că iubesc și respectă tradiția, datinile și obiceiurile strămoșești. Domnul deputat le-a dăruit copiilor cadouri de Crăciun și a încheiat spunând: “Iată că, datorită unor oameni deosebiți, obiceiurile nu pier”.

Prof. Cristina Bodnariuc