21 ianuarie 2023 – eveniment special: întâlnirea de suflet a rutenilor din România

1204gigi12042023

Maramureșul are cadența timpului său. Nu trebuie să grăbești niciodată Maramureșul, nici să-ți pară rău dacă n-ai făcut ceva! Mai sunt ocazii, întotdeauna! Mai vin! Cel puțin aici, unde ființa umană mai respiră și după calendarul vechi.

Cu ocazia revelionului pe stil vechi, ținut încă la noi de către mai toate comunitățile tradiționale, rutene, dar și românești, într-o sală de evenimente de prestigiu din comuna Petrova a avut loc un eveniment insolit, unic în felul său: întâlnirea de suflet a rutenilor din întreaga țară. Această etnie s-a dovedit, încă o dată, un exemplu de bune practici, scoțând în evidență modelul de conviețuire în bună rânduială și înțelegere cu etnia majoritară, cea română, dar și cu celelalte, care compun tabloul mozaicat etnic al regiunii, aici pe granița nord-vestică.

Evenimentul a fost organizat de către Uniunea Culturală a Rutenilor din România, Filiala Bistra – președinte Ivan Petrețchi. Rutenii maramureșeni au avut ca invitați speciali pe reprezentanții Filiala Dărmănești (județul Suceava) ai U.C.R.R., cărora li s-au alăturat delegați ai tuturor filialelor din România unde trăiesc comunități compacte de ruteni, mai mult sau mai puțin numeroase, după cum i-a hărăzit soarta și istoria.
Între cei invitați s-au remarcat: Gheorghe Firczak, Dr. în Istorie – președinte al Uniunii Culturale a Rutenilor din România, Iulius Firczak – deputat al acestei organizații, Svetlana Mureșan – președinte al Organizației de tineret al U.C.R.R., Valentin Popescu – președinte al Patronatului presei din România, Cristina Bodnariuc – președinte al Filialei Suceava a U.C.R.R., Vasile Duciuc – primar al comunei Bistra, prof. Vasile Oniujec – consilier local U.C.R.R. al aceleiași localități ș.a.
Conștienți fiind că Istoria se hrănește cu destine, iar uneori chiar cu ale noastre, dar fără a fi perturbați de nostalgii istorice sau amenințați de anumite evenimente contemporane nefericite, din imediata noastră vecinătate, au fost ținute calde, dar scurte cuvântări de complezență, care au răspândit o armonie desăvârșită, proprie acestei etnii.

A urmat, apoi, momentul de distracție propriu-zisă în care au întreținut atmosfera membrii grupului folcloric Holubok al U.C.R.R. – director artistic Mariana Petrețchi, Ansamblul „Cervona Ruja”, solistă Felicia Andrișan, care au cântat și au dansat după un repertoriu reprezentativ. Toate acestea au fost întreținute măiastru de către formația de renume a violonistului Lucian Madiar și de către consacrata artistă de muzică populară bilingvă Anuța Iuga. Ringul de dans a fost, încet-încet, cucerit cu grație și fermitate de către tineri și tinere de o frumusețe rară, cu multă voie bună și care epatau de bunăstare.

Evenimentul la care fac referință este unul etalon pentru nivelul de conviețuire și de toleranță interetnică întâlnit în Maramureș, unde aceleași etnii se regăsesc pe aceleași teritorii pe care le-a consemnat Istoria, din Evul Mediu până astăzi, alcătuind o societate diversificată din punct de vedere etno-cultural.

Dr. Ilie Gherheș