Ziua Rutenilor din România. Ședința Consiliului Mondial al Rutenilor la Deva

1204gigi12042016

La Deva, în perioada 4 – 6 martie a.c. a avut loc prima ședință trimestrială a Consiliului Mondial al Rutenilor. La acestă ședință au participat majoritatea membrilor CMR, dată fiind importanța acestui eveniment. Ordinea de zi a fost încărcată, cuprinzând problematica ruteană, atât pe tărâm cultural cât și organizațional. În primul rând fiecare țară a prezentat activitatea desfășurată de la ultima ședință a forului mondial al rutenilor. Apoi s-au discutat probleme legate de organizarea și desfășurarea activităților culturale din fiecare țară, a activităților comune desfășurate sub egida Consiliului Mondial al Rutenilor, precum și colaborări dintre diferitele organizații. S-a evidențiat însemnătatea organizării de activități culturale de promovare a culturii, tradițiilor, limbii și spiritualității rutene în diferite țări cu ocazia zilei rutenilor stabilite în fiecare țară în parte, evidențiindu-se în acest sens activitatea Uniunii Culturale a Rutenilor din România cu ocazia zilei de 3 Martie – ziua rutenilor din România.

Cu ocazia acestei întâlniri, a avut loc și ședința comisiei de cultură a Consiliului Mondial al Rutenilor. La această întâlnire s-au discutat problemele de natură culturală, editorială, publicistică, precum și pregătirea numărului următor a revistei CMR – Holos rusina. Invitații și-au reafirmat mulțumirea pentru modul excepțional în care uniunea noastră organizează aceste acțiuni, precum și profesionalismul în activitatea de promovare a rutenismului în țara noastră. Membrii Consiliului Mondial al Rutenilor, alături de invitații din filialele noastre din Suceava, Arad, Maramureș au participa apoi la un spectacol multietnic organizat de uniunea noastră în colaborare cu forum mondial al rutenilor și Ansamblul Poienița al Colegiului Național Decebal din Deva. Astfel, în deschidere după cuvântu de bun venit adresat invitaților de domnul Iulius Firczak, au prezentat mesaje domnul Stefan Ljavinec, președintele Consiliului Mondial al Rutenilor și domnul Djura Papuga, reprezentantul Serbiei în CMR.

Spectacolul a debutat cu grupul folcloric condus de doamna Olga Prokop din Ucraina prezentând un moment de poezie și muzica tradițională ruteană din Podcarpatska Rus, urmând apoi gazdele noastre de la Colegiului Național Decebal cu un moment folcloric german și unul românesc din zona Pădurenilor, apoi ansamblul Holubok din Peregu Mare – Arad condus de doamna Viorica Bojcsuk, urmat apoi de Cervona Ruja din Bistra, Maramureș, condus de doamna Mariana Petrețchi. La sfârșitul spectacolului au urcat pe scenă participanții la această întâlnire, interpretând imnul rutenilor din România, cu ocazia Zilei Rutenilor din România, ca o aducere aminte a zilei de 3 martie 1914, dată la care au fost condamnați un număr de 33 de ruteni, din cei 94 judecați la Sighetul Marmației, la 37 ani de temniță pentru “trădarea” statului Austro-Ungar.

Francisc Gal