Ziua Rutenilor 2013

1204gigi12042013

În perioada 1–3 martie 2013 s-a desfășurat la Deva reuniunea Consiliului Mondial al Rutenilor în vederea definitivării statutului Congresului Mondial al Rutenilor și pregătirea lucrărilor congresului care va avea loc în iunie – iulie acest an în Podkarpatska Rus–Ucraina, la Munkacevo şi Ujgorod. Au fost prezenţi reprezentanţii organizaţiilor rutene din Serbia, Croaţia, Ungaria, Slovacia, SUA/Canada şi, evident, România. Lucrările reuniunii au fost conduse de Djura Papuga, președintele Consiliului Mondial al Rutenilor. Pentru prima dată acestea s-au desfășurat în sistem teleconferință pentru că domnul Mikola Bobineț, reprezentantul rutenilor din Ucraina, nu a făcut deplasarea din cauza unui accident.

Prezența oaspeților noștri este legată de sărbătorirea Zilei Rutenilor, 3 martie. Ne-am deplasat cu toții la rutenii din Pojoga pentru a marca acest eveniment. Am fost salutaţi de primarul comunei Zam, domnul Sorin Nistor. Gazdele, avându-i în frunte pe Vasile şi Maria Bocicor, și-au manifestat bucuria de a-i primi pe reprezentanţii rutenilor de pretutindeni. Au pregătit un program folcloric rutean. Surpriza a venit din partea rutenilor din Croația. Domnișoara Yvona Hnatko a prezentat câteva cântece ale rutenilor din țara sa.

Ca de fiecare dată membrii Consiliului Mondial al Rutenilor au apreciat activitatea Uniunii Culturale a Rutenilor din România, strădania depusă pentru afirmarea identităţii prin promovarea tradiţiilor, culturii şi limbii rutene. Totodată și-au exprimat admirația cu privire la poziția României față de minoritățile naționale în general, față de ruteni în particular.

Deputat Dr. Gheorghe Firczak