Zilele comunei Peregu Mare, iunie 2023

1204gigi12042023

În zilele de 24 și 25 iunie a.c. au avut loc o suită de activități dedicate Zilelor comunei Peregu Mare. Programul acestor manifestări a fost unul deosebit de consistent. Ziua de sâmbătă a fost rezervată activităților sportive și culinare, culminând cu un concurs de preparate tradiționale la ceaun. De la primărie copiii au defilat cu biciclete înfrumusețate cu flori până la terenul de fotbal, unde s-a desfășurat un meci de fotbal între generații. Apoi, pe scena amenajată s-a prezentat un spectacol de teatru organizat de copii din Arad, apoi formația din localitate a întreținut buna dispoziție.

Duminică la ora 16 participanții s-au adunat în fața primăriei unde alături de copii purtând portul traditional, majoretele din Nădlac și invitați s-a pornit în procesiune spre Biserica Greco Catolică Peregu Mare. Aici pr. Vasile Bojcsuk, pr. Jaroslav Kalouszek, pr. Salman Demeter și pr. Tibor Gyorgy au întâmpinat credincioșii care împreună cu d-na Viorica Bojcsuk și împreună cu copiii din ansamblul Holubok au interpretat cântece mariene, rezultând un moment cu adevărat înălțător. După săvârșirea sfintei liturghii ecumenice, preacucernicii părinți au luat cuvântul, prezentând importanța păstrării și transmiterea generațiilor viitoare a tradițiilor atât în familie, cât și în comunitate. În încheiere s-a cântat La mulți ani în limba ruteană și limba română, ca o apreciere a comunității rutene din localitate.

Apoi, participanții au pornit spre scena organizată pentru participarea la un program cultural diversificat și multietnic. Au fost momente frumoase prezentate de copiii și tinerii comunei. Uniunea noastră a fost la înălțime, prin participarea cu ansamblul Holubok junior copiii interpretând trei cântece rutene fiind acompaniați de Robert Ciurovschi și Alexandru Muscalu la acordeon și saxofon. Apoi a urcat pe scenă ansamblul Holubok care a prezentat cântece și dansuri tradiționale rutene. Prestația acestora a stârnit emoție în rândul celor prezenți fiind apreciată la superlativ și răsplătită cu aplauze. Aplauzele au fost desigur și pentru d-na Viorica Bojcsuk, coordonatoarea celor două grupuri folclorice.

Pr. Vasile Bojcsuk