Vizita Sanctității Sale Papa Francisc în România

1204gigi12042019

În perioada 31 mai – 2 iunie 2019, răspunzând invitației autorităților Statului român și a Bisericii Catolice din România, Papa Francisc va efectua o vizită în România, vizita având în primul rând un caracter pastoral, dar va însuma și importante valențe ecumenice sub motto-ul Să mergem împreună! Pe parcursul celor trei zile, Sanctitatea Sa va vizita Bucureștiul, Iașiul şi Blajul precum şi sanctuarul marian de la Șumuleu-Ciuc. Această vizită completează spiritual vizita Sanctității Sale Papa Ioan Paul al II-lea din luna mai, anul 1999. Atunci Sfântul Ioan-Paul al II-lea se reculegea, în catedrala romano-catolică Sfântul Iosif din București, la mormintele Cardinalului Iuliu Hossu și Episcopului Vasile Aftenie, doi dintre martirii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco Catolică. A urmat apoi întâlnirea emoționantă cu Cardinalul Alexandru Todea, adus într-un scaun cu rotile în catedrală. Vizita a continuat cu întâlnirea cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În urma vizitei istorice a Sfântului Ioan-Paul al II-lea a rămas amintirea unui milion de oameni, care l-au aclamat pe străzile Bucureștiului.

Acum, episcopii catolici din România au primit cu bucurie şi recunoștință vestea vizitei Papei Francisc, îndemnându-i pe credincioși şi pe toți oamenii de bunăvoință să se unească în rugăciune pentru ca acest eveniment să aducă roade bogate în viața spirituală a creștinilor precum şi în favoarea binelui și unității întregii societăți românești.

Pentru noi, această vizită este însemnată prin prisma activității uniunii de recunoaștere a importanței Bisericii Greco Catolice în desăvârșirea unității naționale a României. Prin întreaga activitate desfășurată în anul 2018 – Anul Centenarului Marii Uniri, dar în special prin acelea cu valențe spirituale: Dezvelirea plăcii comemorative a Episcopului Atanasie Anghel la Biserica Greco Catolică din Rapoltu Mare; Simpozionul 70 de ani de la arestarea Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma Greco Catolică care a avut loc la Biserica Immaculata din Deva – desfășurată cu binecuvântarea Prea Sfințitului Alexandru Mesian Episcopul Eparhiei de Lugoj; Lansarea volumului Contribuții ale Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică la Marea Unire, autor dr. Gheorghe Firczak, manifestare ce a fost onorată de Miguel Maury Buendia, arhiepiscop titular de Italica, Nunțiu Apostolic, decan al Corpului Diplomatic din România, de deputați ai Grupului Minorităților Naționale din Camera Deputaților, deputați ai altor grupuri parlamentare precum și preoți greco-catolici, am reușit transmiterea atât către coetnicii noștri, către celelalte minorități naționale din România dar și către majoritatea românească a sentimentului apartenenței la marea familie europeană.

Francisc Gal