U.C.R.R. – 10 ani de activitate

1204gigi1204 2010

La Deva, în perioada 3 – 5 septembrie 2010, a avut loc o întâlnire, cu semnificații profunde în conștiința rutenilor din România. A fost un moment înălțător, un moment de bilanț a unei activități de un deceniu pe tărâm cultural, pentru a păstra și promova în continuare tradițiile, limba, folclorul și credința ruteană pe aceste meleaguri. Am avut invitați de seamă, atât din țară cât și din străinătate.

Suita de manifestări a debutat, așa cum era și firesc, cu o slujbă religioasă condusă de părintele Vasile Bojcsuk. S-a continuat cu o ședință festivă, desfășurată la Casa de Cultură a municipiului Deva. Mesajul Președintelui României Traian Băsescu a fost transmis de către consilierul prezidențial Peter Ekstein – Kovacs. Au urmat: mesajul domnului Prefect al județului Huneadoara, domnul Dézsi Attila, al domnului Djura Papuga, președintele UMR, al domnului Vladimir Protivnak, secretarul UMR. Au rostit cuvinte de felicitare mai mulți invitați, reprezentanți ai rutenilor din diverse țări.

În continuare s-a vernisat o expoziție de fotografii cu imagini din activitatea uniunii în acest deceniu, s-a lansat albumul de fotografii 10 ani de activitate în imagini a Uniunii Culturale a Rutenilor din România. A urmat un deosebit spectacol folcloric în care și-au dat concursul grupurile folclorice de la Bistra – Maramureș, Dărmănești – Suceava, Peregu Mare – Arad, dans sportiv din Alba Iulia, grupul de muzică religioasă IOANISYS – Deva. Pe scena au urcat și invitați din Slovacia și Ucraina.

Au fost zile de sărbătoare și bucurie pentru noi toți, ca dovadă de necontestat a importanței și necesității muncii noastre, de continuare consecventă și pe noi paliere a activității Uniunii Culturale a Rutenilor din România.