Deoarece Gaudeamus a ajuns printre primele zece târguri de carte din Europa, standardele au fost menținute și în acest an la cote maxime. Pe lângă lansări de carte, proiecții de filme, cluburi de dezbatere, expoziții, mese rotunde, ateliere creative pentru copii, vizitatorii au avut ocazia să stea de vorbă cu scriitori români și străini, în special autori nordici.
Invitatul de onoare al târgului, grupul țărilor nordice, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia și-a marcat prezența prin lansări de carte și participarea a zece autori – pregătiți să răspundă celor mai indraznețe întrebări din partea publicului românesc.
Pe buna dreptate acest târg de carte se poate numi: Târg al dialogului intercultural.
Minoritatile nationale la Gaudeamus – 2013
Organizațiile minorităților naționale din România, beneficiind de sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României au fost prezente la stand cu cărți, reviste, ziare, CD-uri dar și obiecte tradiționale. Publicul a avut ocazia să cunoască activitatea editorială și publicistică a organizațiilor minorităților exprimate în diferite limbi, să vizioneze filme, documentare.
Federația Comunităților Evreiești din România a prezentat: Strategii comunitare de supravietuire in contextul statului national legionar, autor Lya Benjamuni; Evreii din București (1881-1941), autor Anca Aurelia Cuiciu; Traditii și obiceiuri evreiești, Ce, cum și de ce?, autor Alfred J. Rolatch.
Cumunitatea Rușilor Lipoveni din Romănia a fost prezentă cu cartea: Dostoievski și Soljenițân – doi profeți ai Rusiei, autor Gh. Barba.
Asociația Macedonenilor din România a prezentat lucrarea: Macedonia și comunitatea macedoneană din Romania, autor Emilian Mirel.
Sâmbătă – 23 noiembrie 2013 – Asociația Italienilor din România a prezentat Poze de nuntă de Mihai Niculita.
Duminică 24 noiembrie 2013, Comisia de Cultură, Culte și Mass media și-a făcut prezența prin prezentarea de filme și cărți de catre minoritatea germană, sârbă, bulgară, rromă.

Demnă de remarcat, pe tot parcursul târgului, a fost prezența Centrului Național de Cultură a Rromilor. Au fost prezentate filme documentare, cărți, ziare, reviste pentru copii, calendare, pixuri, obiecte de manufactură, multe dintre acestea fiind împărțite vizitatorilor.
A fost prezent cu aceasta ocazie și marele artist rrom Ion Micuta de la Ploiești care ne-a încântat cu muzică și poezie deosebit de frumoase, dovedind că arta nu are naționalitate.
Desfășurat în perioada 20-24.11.2013, Târgul Gaudeamus 2013 și-a închis porțile în 23.11.2013 cu gandul de a reveni cu noi forțe în 2014, ca o adevărată sărbătoare a cărții.
prof. Viorica Igelsky