Târgul de carte “Gaudeamus”

1204gigi1204 2019

În perioada 20-24 noiembrie 2019, la București s-a desfășurat Târgul de carte “Gaudeamus” ediția a XXVI-a. Au fost prezente peste 200 de edituri printre care amintesc: Editura Aramis, Casa Radio, Curtea Veche Publishing, Editura Didactică și Pedagogică, Editura Eikon, Editura Militară, Nautilus-English Books, Editura Patriarhiei Române, Editura Pauline, Editura Universității Transilvania din Brașov, Editura Vremea, etc…

La manifestările de înaltă ținută culturală au fost prezente și organizațiile minorităților naționale din România, care și-au prezentat cărțile editate de-a lungul timpului, inclusiv noutățile editoriale.

Uniunea Culturală a Rutenilor din România a fost prezentă cu un stand de cărți printre care și cartea scrisă de dr. Gheorghe Firczak intitulată “Contribuții ale Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică la Marea Unire”. Cartea a apărut ca o necesitate de cunoaștere a luptei românilor din Transilvania pentru drepturi, dar și ca un omagiu adus bisericii Greco-Catolice, preoților și episcopilor Greco-Catolici care și-au sacrificat viața pentru împlinirea visurilor românilor din Transilvania.

Asociația Italienilor din România – ROASIT a prezentat cartea: ”Vă povestesc despre romanul italienilor ”Logodnicii” de Alesandro Manzoni” – autor Antonio Rizzzo. Uniunea Elenă din Romania a prezentat cărțile “Sol Invictus” – autor Cosmin Dumitrescu, romanul “Liniște, începe apusul” autor Alina Gherasim; Editura Hasefer a Federației Comunităților Evreiești din România a lansat cartile: “Ce este filosofia evreiască“ de Gerard Bensussan, “Evreii din Târgu Neamț“ de Emanuel Balan, “Alo,aici e Stroie“ de N Stroie. Comunitatea rușilor lipoveni din România a prezentat cartea “Rușii lipoveni din Dobrogea – istorie și tradiții specifice (a doua jumătate a sec. al XVIII-lea) – 2011“.

La această ediție au participat mii de persoane, de la copii din clasele mici până la persoane cu parul nins de ani. Felicitări învățătorilor și profesorilor care și-au adus elevii la această manifestație culturală, contribuind astfel la creșterea interesului copiilor pentru lectură.
Mulțumim organizatorilor, în special Departamentului pentru Relații Interetnice (DRI) pentru implicarea în organizarea și derularea acestui eveniment cultural extraordinar, precum și sponsorilor care au contribuit la realizarea “Târgului de carte Gaudeamus” căruia îi urăm un sincer La mulți ani!.

Prof. Viorica Igelsky