Târgul de carte “Gaudeamus” – 2023

1204gigi12042023

În perioada 22-26 noiembrie a.c., la București s-a desfășurat Târgul de carte “Gaudeamus” ediția a XXX-a. Au fost prezenți peste 200 de participanți cu peste 500 de evenimente editoriale și însumând 5.500 de mp de standuri și spații expoziționale printre care amintesc: Editura Aramis, Casa Radio, Curtea Veche Publishing, Editura Didactică și Pedagogică, Editura Eikon, Editura Militară, Nautilus-English Books, Editura Patriarhiei Române, Editura Pauline, Editura Universității Transilvania din Brașov, Editura Vremea, etc… În acest an președintele de onoare a manifestării a fost Ion Bogdan Lefter, reputat scriitor, critic literar, profesor universitar, publicist, și, mai presus de toate, unul dintre cei mai entuziaști și constanți prieteni ai Târgului. Implicat activ, timp de aproape trei decenii, în câteva dintre proiectele tradiționale marca Gaudeamus Radio România, Ion Bogdan Lefter a fost primul coordonator al ziarului târgului, realizat împreună cu studenții Facultății de Litere de la Universitatea București și membru al juriului care a stabilit câteva dintre cele mai importante premii anuale Gaudeamus.

La manifestările de înaltă ținută culturală au fost prezente și organizațiile minorităților naționale din România, care și-au prezentat cărțile editate de-a lungul timpului, inclusiv noutățile editoriale.
La această ediție au participat mii de persoane, de la copii din clasele mici până la persoane cu parul nins de ani. Felicitări învățătorilor și profesorilor care și-au adus elevii la această manifestație culturală, contribuind astfel la creșterea interesului copiilor pentru lectură.

Mulțumim organizatorilor, în special Departamentului pentru Relații Interetnice pentru implicarea în organizarea și derularea acestui eveniment cultural extraordinar, precum și sponsorilor care au contribuit la realizarea “Târgului de carte Gaudeamus”.

Departamentul pentru Relații Interetnice de pe lângă Guvernul României a făcut posibilă prezența unor organizații ale minorităților naționale din România cu standuri și expoziții de carte. În cadrul acestor standuri au avut loc diverse manifestări. Vizitatorii târgului au apreciat expozițiile de carte ale minorităților naționale, exprimându-și interesul față de cărțile, broșurile, materialele audio-video editate de uniunea noastră, în limba română, astfel putându-se promova în rândul majorității românești, tradițiile cultura și spiritualitatea ruteană de pe aceste meleaguri.

Prof. Viorica Igelsky