În spectacol s-au împletit cântecul autentic rutean cu folclorul românesc. Artiști precum Anuța Iuga și Lucian Madiar, Bianca Iacoboni și Andrada Cerna împreună cu Ansamblul „Bujorul Roșu” din Bistra, Maramureș, Felicia Mascaliuc, precum și interpretul Ovidiu Olari, acompaniați de Orchestra „Lăutarii din Ardeal”, condusă de dirijorul Lucian Madiar au facut ca inimile celor prezenti sa vibreze la unison. Fetele din Bistra au demonstrat încă o dată dragostea lor pentru cântecul rutean și talentul cu care duc mai departe tradițiile noastre.
Domnul Iulius Firczak, președintele și deputatul Uniunii Culturale a Rutenilor din România, a felicitat asistența cu prilejul Centenarului și a ținut să le mulțumească tuturor celor prezenți pentru că au răspuns, în număr atât de mare, invitației. El a precizat că spectacolul „Românii și rutenii la Marea Unire” va fi unul itinerant, urmând să fie organizat în perioada următoare și în alte localități din țară, astfel încât să poată lua parte la acest eveniment deosebit cât mai mulți ruteni.
Manifestările închinate Centenerului au continuat prin vizitarea Sălii Unirii de la Alba Iulia. Am avut ocazia să vedem cu ochii noștri un document important pentru minoritatea noastră care atesta participarea noastra activă la istoria țării, Declarația oficială, în care sunt specificați rutenii alături de alte minorități importante.
Svetlana Mureșan