Spectacolul “Românii și rutenii la Marea Unire”

1204gigi12042018

Sub titlul „Românii si rutenii la Marea Unire”, sâmbătă 27 ianuarie, la Teatrul de Artă din Deva a avut loc un eveniment extraordinar închinat centenarului Marii Uniri, organizat de Uniunea Culturală a Rutenilor din România. Sute de ruteni si români, membri ai Uniunii sau simpatizanți, aparținănd filialelor din Dărmănești, Bistra, Peregu Mare, Pojoga, Deva, Alba Iulia, s-au adunat pentru a deschide șirul de manifestări închinate centenarului. Ne-au onorat cu prezența lor oficialitățile locale ale municipiului Deva si ai județului Hunedoara, dând o înalta ținută întregii acțiuni. Unirea „în cuget si simțiri” a avut loc in mod simbolic in sala de spectacol prin participarea deputaților, reprezentanți în Parlamentul României ai minorităților naționale.

În spectacol s-au împletit cântecul autentic rutean cu folclorul românesc. Artiști precum Anuța Iuga și Lucian Madiar, Bianca Iacoboni și Andrada Cerna împreună cu Ansamblul „Bujorul Roșu” din Bistra, Maramureș, Felicia Mascaliuc, precum și interpretul Ovidiu Olari, acompaniați de Orchestra „Lăutarii din Ardeal”, condusă de dirijorul Lucian Madiar au facut ca inimile celor prezenti sa vibreze la unison. Fetele din Bistra au demonstrat încă o dată dragostea lor pentru cântecul rutean și talentul cu care duc mai departe tradițiile noastre.

Domnul Iulius Firczak, președintele și deputatul Uniunii Culturale a Rutenilor din România, a felicitat asistența cu prilejul Centenarului și a ținut să le mulțumească tuturor celor prezenți pentru că au răspuns, în număr atât de mare, invitației. El a precizat că spectacolul „Românii și rutenii la Marea Unire” va fi unul itinerant, urmând să fie organizat în perioada următoare și în alte localități din țară, astfel încât să poată lua parte la acest eveniment deosebit cât mai mulți ruteni.

Manifestările închinate Centenerului au continuat prin vizitarea Sălii Unirii de la Alba Iulia. Am avut ocazia să vedem cu ochii noștri un document important pentru minoritatea noastră care atesta participarea noastra activă la istoria țării, Declarația oficială, în care sunt specificați rutenii alături de alte minorități importante.

Svetlana Mureșan