Simpozion omagial: Centenarul Reformei agrare din anul 1921

1204gigi12042021

În data de 3 septembrie a avut loc la Deva, la Sala festivă a Colegiului Național Sabin Drăgoi, o manifestare de excepție pentru marcarea împlinirii a 100 de ani de la Legea Reformei agrare din anul 1921.

În prezența a numeroase personalități marcante din domeniu și în colaborare cu Academia de Științe Agricole și Silvice, Prefctura Hunedora, Primăria și Consiliul Local Deva și Uniunea Culturală a Rutenilor din România, simpozionul s-a bucurat de un real succes. După mesajele transmise participanților de către reprezentanți ai autorităților locale, Călin Marian, Prefectul judeţului Hunedoara, Laurenţiu Nistor, Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Florin Oancea, Primarul Municipiului Deva, Iulius Firczak, deputat U.C.R.R., dr. Gheorghe Firczak, președinte UCRR. Prima comunicare a fost făcută de domnul dr. Valeriu Tabără, președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice – Gheorghe Ionescu Șișești, fost ministru al Agriculturii a prezentat din punct de vedere istoric importanța evenimentului din anul 1921 în procesul modernizării României, proces început cu 1 Decembrie 1918, ca moment deosebit de important în procesul definirii României moderne. Dr. Gheorghe Firczak a prezentat apoi comunicarea Beneficiari celebri din judeţul Hunedoara ai reformei agrare din anul 1921 – Henri Mathias Berthelot. După dicuții asupra materialelor prezentate, participanții au vizitat o miniexpoziție cu lucrări editate de Uniunea Culturală a Rutenilor din România.

Istoria agrară este știința care se ocupă cu evoluția, în timp și spațiu, a agriculturii și siviculturii, a instituțiilor, relațiilor și ideologiilor agrare precum și a vieții rurale, din punct de vedere economic, tehnico-științific, social, cultural și politic. Istoria agriculturii este partea istoriei care studiază numai procesul producției agricole. Retrologia agrară este știința care se ocupă cu studiul experienței umane acumulate, în legătură cu preocupările de actualitate sau de viitor ale omenirii în domeniul agrar.Domeniile de Cercetare ale Istoriei si Retrologiei Agrare sunt agricultură generală, cultura plantelor, creșterea animalelor, economie forestieră, instituții, relații și ideologii agrare și viața rurală.

Francisc Gal