Seminarul internațional pe probleme rutene, Mukacevo, Ucraina

1204gigi1204 2016

În perioada 18 – 20 noiembrie, la Mukacevo a avut loc primul seminar privind problemele rutenilor de pretutindeni, acțiune organizată de organizația ruteană membră a Consiliului Mondial al Rutenilor, de domnul Mikola Bobineț președintele acestei organizații. Suita de activități a debutat cu o defilare a reprezentanților organizațiilor participante cu steagul rutenilor și steagurile statelor participante, pe bulevardul principal al frumosului oraș medieval. Apoi au fost depuse coroane la statuia marelui om de cultură Aleksander Duhnovici, simbolului mișcării rutene din toate timpurile. A urmat desfășurarea seminarului, cu prezentările materialelor din partea organizațiilor participante și a persoanelor înscrise la cuvânt reprezentând diferite instituții de cultură. Din partea uniunii noastre a prezentat un material pr. Vasile Bojcsuk. La sfârșitul zilei a fost organizat un spectacol folcloric de o înaltă ținută artistică. Și uniunea noastră a participat la acest spectacol cu o suită de melodii tradiționale rutene din Maramureș.

Intervenția domnului pr. Vasile Bojcsuk, secretarul general al Uniuni Culturale a Rutenilor din România la acest seminar:

Dragi membri ai Consiliului Mondial al Rutenilor,
Dragi ruteni,

Ne bucurăm să ne aflăm astăzi în orașul Mukacsevo, leagănul rutenilor, oraș de unde au provin cei 25 de episcopi greco catolici ruteni. Aceștia prin munca și strădania lor au păstrat vie atât tradiția ruteană cât și credința greco catolică.
Rutenii sunt peste tot. Dacă vântul cald rutea, adie peste fețele noastre, atunci asta înseamnă că nu am murit și trăim tocmai pentru a duce mai departe flacăra rutenismului.
Uniunea Culturală a Rutenilor din România a dus mai departe atât tradiția, limba, cultura, folclorul rutean dar și spiritualitatea ruteană și credința în Dumnezeu.

În ultimii doi ani ansamblurile Holubok din Peregu Mare, Cervona Ruja din Bistra și Lastivocica din Dărmănești, au străbătut întreaga țară pentru a participa și reprezenta cu cinste uniunea noastră la manifestări culturale de amploare. Pentru a promova identitatea noastră ruteană grupul folcoric Cervona Ruja împreună cu grupul Holteii din Podcarpatia, au înregistrat și editat un frumos CD – Pe câmpul înverzit, cuprinzând cântece tradiționale rutene.
Anul acesta, în luna iunie, uniunea noastră a participat la alegerile locale, obținând două locuri de consilieri locali în comuna Bistra – Maramureș și un loc în comuna Peregu Mare – Arad.
Avem o colaborare foarte bună cu radio-ul și televiziunea națională. Membrii ai uniunii fiind prezenți la emisiuni pe diverse teme, prezentând activitatea culturală și organizatorică a uniunii.

În 11 decembrie, în acest an, participăm la alegerile parlementare, unde prin participare unei liste de candidați din filialele organizației, listă deschisă de domnul Iulius Firczak, președintele Uniunii Culturale a Rutenilor din România și vicepreședinte al Consiliului Mondial al Rutenilor, dorim să intrăm în Parlamentul României.

Doresc pe această cale să mulțumesc statului român, care prin organismele sale sprijină și susține în activitate organizațiile minorităților naționale din România, deci și pe noi rutenii.
În încheiere doresc să exprim mulțumiri domnului dr. Gheorghe Firczak, pentru tot ceea ce a făcut în cultivarea spiritului rutean, pentru dezvoltarea continuă a activității uniunii noastre.
Închei cu cuvintele marelui om de cultură rutean Aleksader Duhnovici: Iubește pe poporul tău, nu pentru că el este slăvit, ci pentru că el este al tău.

Vă mulțumesc.

Francisc Gal