Ședința Consiliului Mondial al Rutenilor, Ungaria

1204gigi12042014

În localitatea Piliszenkereszt din Ungaria a avut loc în data de 2 mai 2014 a 4-a ședintă a Consiliului Mondial al Rutenilor. Pe ordinea de zi a fost analiza situaţiei actuale a rutenilor din Podkarpatie, Ucraina. Mikola Bobineţ, membru al Cons. MR din Ucraina, a informat despre unele declaraţii ale dl. Heţko. Acesta solicita ca Rusia să vină în ajutorul Ucrainei, da ultimatum ca până la 11 mai, să se declarare autonomie, altfel existând riscul să apară războaie partizane în Ucraina. Acestea sunt provocări care ne dăunează nouă, tuturor rutenilor, pun în lumină proastă autoritatea organizaţiilor rutene care activează în Ucraina şi membrii minorităţii rutene, deoarece Guvernul Ucrainei identifică cu ele toţi rutenii. Organizaţiile membre ale KTPR din Podkarpatie nu susţin aceste idei şi declară că astfel de iniţiative sunt dăunătoare. Organizaţiile rutene din Podkarpatie membre ale CMR sprijină soluţionarea problemelor doar pe calea paşnică, a discuţiilor democratice cu sprijinirea autorităţilor şi Uniunii Europene. În acest sens s-a reconfirmat declarația adoptată de Consiliul la Deva din 01.03.2014. Un alt punct a fost cel legat de semnarea unei declarații comune a Consiliului Mondial al Rutenilor cu Federaţia Mondială a Maghiarilor cu privire la rezolvarea problemelor celor doua minorități din Ucraina. Propunerea a fost respinsă, fiecare organizatie adoptând o poziție proprie. S-a analizat activitatea Institutului de rutenistică de la Universitatea Szeged din localitatea Sarvaş din Ungaria și s-au cautat posibilitatile de implementare a sarcinilor ştiinţifice permanente. S-au numit membrii permanenţi ai comisiilor Congresului Mondial al Rutenilor /Rusnacilor/ Lemkilor. Numirile au fost prezentate de către: Serbia, Ucraina şi România pentru Comisiile pentru învăţământ, cultură, informare şi activitate editorială, istoria rutenilor şi pentru dezvoltarea economică a rutenilor/rusnacilor/lemkilor. Propunerile din partea Slovaciei vor fi facute de către noul organ al ROS. Celelalte țări urmează să trimită listele cu numirile până la urmatoarea ședință a Consiliului.

Secretarul Cons. MR a prezentat spre dezbaterea Cons. MR structura și stadiul proiectelor cu bugetele pe anul 2014. Este vorba următoarele proiecte: Festivalul internaţional de muzică ruteană ediția a II-a – La Festivalul internaţional de muzică ruteană de mai multe genuri vor lua parte participanţi din fiecare ţară membră a CMR în luna septembrie 2014 organizat la Preșov; Colindele la ruteni – cântece dedicate Crăciunului – Proiect de mare actualitate al Cons. MR cu participarea tuturor ţărilor membre, având ca rezultat 300 pagini publicate şi DVD; Holos Rusina – Revista cultural – beletristică editată trimestrial de Cons. MR cu sustinerea financiara a tarilor membre.

Acestea au fost principalele subiecte aflate pe ordinea de zi a Consiliului. La sfârşitul şedinţei preşedintele Cons. MR domnul Djura Papuga a mulţumit membrilor Cons. MR prezenţi pentru contribuţia activă la problemele Congresului Mondial al Rutenilor şi a mulţumit membrilor organizaţiei gazdă pentru crearea condiţiilor pentru dezbateri.

În continuarea programului membrii Cons. MR au luat parte la depunere de flori la mormântul lui A. Hodinka, important activist rutean.

Iulius Firczak