Ședința Consiliului Mondial al Rutenilor la Deva

1204gigi12042015

La Deva, în perioada 27 februarie – 1 martie a.c. a avut loc prima ședință din acest an a Consiliului Mondial al Rutenilor. La acestă ședință au participat majoritatea membrilor CMR dat fiind importanța acestui eveniment. În primul rând fiecare țară a prezentat activitatea desfășurată de la ultima ședință a acestui for.

Apoi s-au discutat probleme legate de organizarea și desfășurarea celui de-al XIII-lea Congres Mondial al Rutenilor din luna iunie a acestui an. În paralel cu ședința de consiliu mondial s-a desfășurat ședința comisiei de cultură a CMR. În acest for s-au discutat problemele de natură editorială, de pregătire a numărului următor al revistei congresului Holos rusina.

Cu această ocazie a fost înmânat premiul Turok Hetes pentru activitatea desfășurată pe întreg anul 2014 domnului Vasile Bojcsuk. S-au stabilit comisiile de specialitate ale congresului, precum și modalitatea de acordare a premiunul Turok Hetes, premiu ce se acorda la începutul congresului acelei persoane care în decusul celor doi ani de la precedentul congres a desfășurat o activitate susținută pentru promovarea limbii, culturii, tradițiilor sau spiritualității rutene.

S-au stabilit și structura delegațiilor participante atât la congres, cât și participării la cel de-al VII-lea Forum Mondial al Tineretului Rutean. Invitații au fost deosebit de mulțumiți pentru felul în care întotdeauna sunt primiți în România de uniunea noastră și au ținut să fie alături de rutenii din țara noastră cu ocazia Zilei Rutenilor din România, care se sărbătorește în fiecare an în data de 3 martie ca o aducere aminte a zilei de 3 martie 1914, dată la care au fost condamnați un număr de 33 de ruteni, din cei 94 judecați la Sighetul Marmației, la 37 ani de temniță pentru “trădarea” statului Austro-Ungar.

Iulius Firczak