Școala Internațională de vară pentru Limbă și Cultură Ruteană Universitatea din Preșov 2023 Jurnal, săptămâna a III-a

1204gigi12042023

Introducere:

Săptămâna a treia a Școlii de vară Rutene din Preșov a continuat cu intensitate. Astfel s-au organizat cursuri de limbă și literatură ruteană în fiecare dimineață, urmate apoi de cursuri de etnografie în fiecare după-amiază. Emoțiile au început să crească pe măsură ce ne apropiam de examenul final. După orele de curs, am petrecut timp în bibliotecă, parcurgând notițele și temele pentru a fi pregătiți pentru examenul final. Atât eu, cât și Svetlana Mureșan, am participat timp de trei săptămâni la Școala de vară Ruteană din Preșov, reprezentând cu mândrie Uniunea Culturală a Rutenilor din România.

O surpriză specială: Explorarea Liturghiei Rutene:

În ultima zi înaintea examenului final, organizatorii ne-au pregătit un curs special susținut de un preot greco-catolic rutean, alături de un cântăreț bisericesc. Am avut bucuria de a discuta despre modul în care decurge Liturghia în limba ruteană din Slovacia. A fost o surpriză plăcută pentru toți participanții Școlii Rutene de Vară, având în vedere că reprezentăm ruteni din țări diferite. Acest moment a fost deosebit de emoționant, realizând că, în ciuda faptului că locuim în țări diferite, Liturghia are un caracter similar. Cursul s-a încheiat cu cântări de psalmi atribuiți regelui David.

Examenul final și ceremonia de premiere:

Ziua cu examenul final și ceremonia de premiere a fost încărcată de emoții puternice. Am susținut examenul și ne-am descurcat foarte bine. După încheierea examenului, am avut timp să ne odihnim și să ne pregătim pentru ceremonia de premiere, organizată cu multe surprize tradiționale. După înmânarea diplomelor de către acad. Paul Robert Magocsi, am petrecut alături de o formație de muzică tradițională ruteană, cântând și dansând până târziu în noapte.

O experiență extraordinară:

În final, experiența noastră la Școala de vară Ruteană din Preșov a fost una extraordinară. Am avut bucuria de a ne regăsi și simți identitatea ruteană, chiar și în ciuda provenienței noastre din locuri diferite. Am învățat lucruri noi, ne-am îmbunătățit gramatica și ne-am îmbogățit vocabularul limbii noastre materne – ruteana. Cu siguranță, tinerii ruteni din România vor continua să participe în anii viitori la această școală de vară, deoarece această experiență este benefică din toate punctele de vedere și contribuie la conservarea și promovarea culturii, spiritualității și tradițiilor rutenilor.

Svetlana Bojcsuk