Sărbătoare în marea familie a rutenilor din România

1204gigi12042015

Uniunea Culturală a Rutenilor din România a avut onoarea ca în această lună să asiste la un eveniment deosebit din viața rutenilor din România, a filialei Maramureș, precum și a familiei Bojcsuk. În familia Bojcsuk Vasile și Maria este un motiv de bucurie, deoarece după căsătoria din data de 20 noiembrie 1965, din comuna Bocicoiu Mare, aniverseazăm astăzi nunta de aur. În cei 50 de ani petrecuți împreună, au reușit prin eforturi păstrarea și transmiterea către generațiile tinere a obiceiurilor, culturii și limbii rutene. Astfel prin cei doi copii, Maria și Vasile, și nepoți, au reușit perpetuarea tradițiilor familiei prin credință, Vasile Bojcsuk devenind preot greco catolic.

Au participat alături de noi la marea majoritate a evenimentelor importante a uniunii încă de la înființare, nu formal, ci implicându-se trup și suflet. Un moment important a reprezentat Congresul Mondial al Rutenilor desfășurat în anul 2007 la Sighetul Marmației, fiind gazde primitoare ale participanților la congres. Au primit conform obiceiurilor din Crăciunești pe conducătorii de atunci ai mișcării mondiale rutene, acad. Paul Rober Magocsi fiind profund impresionat. Au participat de-a lungul timpului la înregistrări ale diferitelor televiziuni, prezentând particularitățile rutenilor din Crăciunești, Maramureș.

Am participat din suflet, alături de familie la această sărbătoare pentru a întări sentimentul de recunoștință față de generațiile anterioare. Pentru toate acestea le urăm din tot sufletul sănătate, bucurii alături de cei dragi și împlinirea tuturor dorințelor. La mulți ani!

Francisc Gal