Rusaliile la credincioșii greco – catolici ruteni din Peregu Mare

1204gigi12042021

Sărbătoarea de Rusalii este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, alături de Paște. De Rusalii, atât creștinii ortodocși, cât și ceigreco-catolici, sărbătoresc Pogorârea Sfântului Duh. Denumirea de Cincizecime a acestei zile vine de la faptul că se prăznuiește la cincizeci de zile după Paște.

Ca în fiecare an, sărbătoarea de Rusalii este celebrată la exact 50 de zile după Învierea Domnului. Prima zi de Rusalii pică întotdeauna într-o duminică, iar în cea de-a doua zi de Rusalii, lunea, se sărbătorește Sfânta Treime. Prima și cea de-a doua zi de Rusalii sunt zile libere legale. Potrivit Codului Muncii, zilele libere de Rusalii se acordă în funcție de data la care este sunt sărbătorite de fiecare cult religiosîn parte. Rusaliile, Cincizecimea sau Pogorararea Sfântului Duh sunt una dintre cele mai vechi sărbatori și sunt considerate în tradiția creștină ziua întemeierii Bisericii. De Rusalii tradiţia creștină spune că apa sfinţită şi rugăciunile preoţilor apără culturile de vremea rea iar gheaţa şi insectele se îndepărtează de holde.

A doua zi de Rusalii este, pentru credincioșii greco – catolici ruteni din Peregu Mare, o zi însemnată. De obicei, de-alungul timpului, în această zi, cu mic cu mare, credincioșii participă la Sfânta liturghie, iar după terminarea liturghiei, preotul împreună cu credincioșii pornesc în procesiune la sfințirea țarinii. Ajunși la câmp, unde este amplasată o cruce, preotul sfințește apa mică, apoi rostesc câteva rugăciuni pentru toată țarina. Pe masă se aduc doi snopi mari de grâu și mai multe coronițe împletite din spice de grâu, care reprezintă pâinea cea de toate zilele. La sfârșit, preotul a sfințit snopii de grâu și coronițele, care au fost împărțite credincioșilor greco – catolici ruteni. Apoi, preotul împreună cu credincioșii se întorc în procesiune și cu cântări la Sfânta biserică. Credincioșii au respectat, pe toata durata procesiunii, condițiile de distanțare socială conform normelor impuse de autorități. După desfășurarea sfintei liturghii participanții, făcând o rugăciune înfața bisericii, au plecat la caselelor, slăvind-ul pe Dumnezeu și aducând bucurie familiei prin cununa de grâu sfințită – chezășie a legăturii trainice între om, pamânt și roadele sale.

Pr. Vasile Bojcsuk