Iată că am ajuns la germenii antirevoluției. De ce antirevoluție și nu contrarevoluție? Deoarece, nomenclaturiștii au conștientizat că o contrarevoluție, adică revenirea la regimul ante 22 decembrie 1989, era practic imposibilă. Mult mai ușor era o participare a lor la conducere ca oameni „noi” dar cu mentalități vechi. Așa s-a și întâmplat. Își deplângeau soarta în discuții: „Ce facem?”, întrebau unii iar alții răspundeau: „Mergem înainte, că înainte…era mai bine tovarăși”.
Mult mai eficace era ca să se ridice economic decât să fie prezenți masiv la conducerea politică a țării. Este și cazul lui Ion Popa, dar nu doar a lui. Mulți, chiar foarte mulți au reușit. Cum au făcut-o? Simplu, prin privatizare. Au jefuit țara, au jefuit avuția națională dar au dat mereu vina pe Revoluția Română din Decembrie 1989 care, spun ei, a distrus totul. Un exemplu semnificativ. O nomenclaturistă a „câștigat” privatizarea unei renumite podgorii și întreprinderi de prelucrare a strugurilor cu 3 miliarde de lei, care trebuiau plătiți în trei rate pe parcursul a trei ani. Sumele sunt prezentate în cuantumul anterior denominării. Contractul prevedea că dacă respectiva nu reușește să achite tot costul privatizării și aceasta se anulează pierde suma plătită până la acea dată, adică 1 miliard de lei. Între timp, persoana a reușit să vândă, cu 3 miliarde de lei, tot portofoliul de vinuri al firmei, unele butelii cu o vechime de 50 de ani, deși acesta fusese evaluat la 5 miliarde de lei. Contractul îi permitea demersul deoarece nu se prevăzuse nimic în acest sens. După operațiunea respectivă a anunțat senină că este în imposibilitate să achite restul sumei de privatizare, adică 2 miliarde de lei. Deci pierdea miliardul plătit ca primă tranșă dar rămânea cu cele 3 miliarde primite pentru vinurile vândute. În urma privatizării a câștigat practic 2 miliarde de lei, jefuind avuția națională. Vedem, astfel, în ce a constat antirevoluția lor. Pe de o parte dezavuarea celor întâmplate în perioada 14-31 decembrie 1989. Pe de altă parte s-au asigurat economic folosindu-se de metamorfozele create de revoluție.
Mulți strigau cu voce tare, continuându-l pe Nicolae Ceaușescu, că Revoluția a fost opera unor țări dușmane României care au infiltrat spioni la noi. Dar, Contrainformațiile ceaușiste nu au anihilat nici un spion. S-a vehiculat doar numele lui László Tökés, ca agent al Ungariei. Apoi, antirevoluționarii au afirmat pe diferite căi de comunicare că operațiunea „Trandafirul”, devenită operațiunea „Vama”, ar fi cuprins printre cele 43 de trupuri neînsuflețite un număr de 8, a căror identitate nu se cunoștea. Aceștia ar fi putut fi agenți străini. De necrezut. După aderarea la Uniunea Europeană aceasta a devenit, în viziunea lor „dușmanul” care trebuie arătat cu degetul, care nu vrea binele țării noastre, ba chiar ne vrea în genunchi.
Revoluția Română din Decembrie 1989 nu a reușit, din păcate, să schimbe radical fața României datorită antirevoluției, care a funcționat paralel cu revoluția, după regula un pas înainte, zece înapoi.
Dr. Gheorghe Firczak